My cart

Natrium – tärkeä elektrolyytti

August 19, 20225 min.

By LOUNA Lab

Natrium on yksi kehon tärkeimmistä suoloista: elektrolyytti, jota tarvitaan solun ulkoisen nestetasapainon säilyttämiseen. Sitä saadaan tavallisesta ruuasta sekä ruokasuolasta eli natriumkloridista. Finnravinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat reilusti suosituksia enemmän suolaa ruokavaliostaan. Päivittäinen saantisuositus on 5 grammaa eli noin teelusikallisen verran. Naiset saavat suolaa keskimäärin 6,4 g ja miehet 8,7 g päivässä. Natriumilla on tärkeä merkitys elimistön normaalille toiminnalle, mutta liiallisena se aiheuttaa terveysongelmia.

Natriumin merkitys terveydelle

Natrium on yksi kehon tärkeimmistä suoloista. Suurin osa siitä sijaitsee solujen ulkopuolella ja pieni osa myös luustossa. Natriumia poistuu elimistöstä hikoillessa ja virtsan mukana. Urheilijat, aktiiviliikkujat ja raskasta fyysistä työtä tekevät saattavat menettää tavallista enemmän natriumia. Sen määrä elimistössä laimenee myös, jos juodaan paljon. Eräät sydän- ja verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa veren natriumpitoisuuden laskua. Lisäksi ikäihmisillä natrium on usein luonnostaan matala.

Natriumin tärkeä tehtävä on ylläpitää yhdessä kloorin kanssa nesteiden osmoottista painetta eli toisin sanoen kehon nestetasapainoa. Sillä on suuri merkitys myös hermojen ja lihasten toiminnassa, hermoimpulssin aikaansaamisessa.

Munuaiset ja hormonit kuten aldosteroni ja kortisoli huolehtivat elimistön nestetasapainon ja suolan määrän säätelystä elimistössä. Jos elimistössä on liikaa natriumia, aldosteronin määrä vähenee, ja ylimääräistä natriumia poistetaan virtsan kautta. Jos taas natriumia on liian vähän, aldosteronihormonin tuotantoa nostetaan, jolloin natriumia poistuu vähemmän virtsan kautta. Keho hallitsee myös janon tunnetta: etenkin jos suolaa on elimistössä liikaa, tulee janon tunne. Juominen laimentaa natriumin määrää ja tasapainottaa kehon toimintaa.

Liiallinen natriumin saanti aiheuttaa turvotusta, kohottaa verenpainetta, kuormittaa munuaisia ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin.

Natriumin lähteet

Tavallinen ruoka, kuten maito, liha ja kananmunat, sisältää natriumia luonnostaan. Useimmiten natriumia saadaan liikaa ruokiin lisätystä suolasta eli natriumkloridista.

Suomalaiset saavat eniten suolaa lihavalmisteista, liha- ja kananmunaruoista sekä viljavalmisteista kuten leivästä. Teollisesti käsitellyt tuotteet kuten lihavalmisteet, maustekastikkeet, juustot ja suolaiset herkut sisältävät paljon piilosuolaa. Teollisesti käsitellystä, raffinoidusta suolasta puuttuu luonnonsuolan mineraalit ja hivenaineet.

Natriumin mittaus (S-Na) ja viitearvot

Natriumia mitataan, kun halutaan tutkia sydämen, verisuonten ja munuaisten terveyttä ja tilannetta yhdessä kaliumin ja kreatiinin kanssa. Sen avulla arvioidaan kehon neste- ja elektrolyyttitasapainoa. Jos tasapainossa on häiriöitä, voi olla janon tunnetta, turvotusta, ripulia, levottomuutta, väsymystä, voimattomuutta tai sydämen rytmihäiriöitä.

Natriumin viitearvot ovat: 137–145 mmol/l

Laboratoriotutkimukset LOUNA Labista helposti ja nopeasti ilman lähetettä

Mittaa veriarvosi silloin, kun jokin hyvinvoinnissasi askarruttaa tai kun haluat varmistaa elinvoimasi säilymisen ennakoivasti. Elintapojen muutoksella saatat estää sairauksia puhkeamasta myöhemmin.

LOUNA Labilla voit selvittää natriumarvosi helposti. Tutkimus sisältyy myös esimerkiksi Aktiivisen naisen ja Aktiivisen miehen terveysarvot -tutkimuspakettiin, joissa on muitakin nestetasapainoon liittyviä tutkimuksia.

LOUNAn tutkimusten tulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab