LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 18.6.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

A-vitamiini: lähteet, tehtävät, puutos, tarve

7. heinäkuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

A-vitamiini, eli retinoli, on rasvaliukoinen vitamiini, jota on tärkeää saada riittävästi ravinnosta. Retinolia saadaan eläinkunnan tuotteista ja sen esiastetta beetakaroteenia kasvikunnan tuotteista. A-vitamiinia tarvitaan mm. näkökyvylle, immuniteetille sekä ihon ja limakalvojen terveydelle. Puute voi oireilla kuivina silminä, ihottumina tai toistuvina infektioina. A-vitamiinia voidaan mitata verikokein. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sitä varastoituu maksaan ja rasvakudokseen. Keho ei pysty itse tuottamaan A-vitamiinia, joten sitä on tärkeää saada riittävästi ravinnosta. Eläinkunnan tuotteissa A-vitamiini esiintyy retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina (vitamiinin esiaste). Karotenoideista imeytyvyydeltään paras on beetakaroteeni. Lukuisten tutkimusten mukaan 6 mikrogrammaa beetakaroteenia vastaa 1 mikrogrammaa retinolia, koska vain kolmasosa esiasteesta imeytyy ja puolet imeytyneestä vitamiinista aktivoituu suolen seinämässä.

A-vitamiinin lähteet

A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia saadaan runsaasti porkkanasta, paprikasta, tomaatista ja kaikista tummanvihreistä kasviksista kuten pinaatista tai lehtikaalista. Hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa:

  • maksaruoat, sisäelinruoat

  • kalaruoat

  • kananmuna

  • voi, margariinit (sis. lisättyä A-vitamiinia)

  • maitovalmisteet

  • turskanmaksaöljy

Eläinkunnan tuotteiden A-vitamiinipitoisuus riippuu eläinten ruokinnasta, koska ne saavat A-vitamiinia ja sen esiastetta rehuvalmisteista. Pikkulapsille ja raskaana oleville suositellaan maksaruokien käytön rajoittamista.

A-vitamiinin tehtävät

A-vitamiini on välttämätöntä

  • näköpurppuran muodostamiselle. Näköpurppura on silmän verkkokalvon sauvasolujen pigmenttiaine, joka reagoi herkästi jo pieneen valomäärään. Silmän näköpurppurapitoisuus ja veren retinolimäärä vaikuttavat hämäränäkökykyyn.

  • luuston rakentumiselle

  • epiteelisolujen muodostumiselle ja sitä kautta ihon terveydelle

  • immuunipuolustukselle, koska se toimii antioksidanttina

A-vitamiinin puutos- oireet

A-vitamiinin puute voi oireilla mm:

  • hämäräsokeutena, silmän häikäistymisalttiutena

  • sarveiskalvon tulehtumisena ja haavaumina

  • kuivina silminä

  • kuivana ihona, haavaumina

  • kuivina limakalvoina ja huulina

  • toistuvina infektioina

  • anemiana

A-vitamiinin puutteelle altistavat mm. diagnosoimaton keliakia, huono ravitsemus, runsas alkoholin käyttö, suolistosairaudet sekä munuais- ja autoimmuunisairaudet. Lähes rasvaton ruokavalio voi johtaa A-vitamiinin ja muiden rasvaliukoisten vitamiinien puutteeseen.

A-vitamiinin tarve ja mittaaminen

A-vitamiinia suositellaan 700 RE/vrk ja miehille 900 RE/vrk. Raskaus- ja imetysaikana tarve kasvaa hieman. A-vitamiinipitoisuus verestä (FS-A-VIT) voi olla hyvä mitata esimerkiksi imeytymishäiriöiden, kuten suolistosairauksien tai maksan ja haiman toimintahäiriöiden kohdalla. Ne voivat vaikuttaa rasvojen imeytymiseen siten, että imeytyminen hankaloituu. A-vitamiinin viitearvot ovat: 13-19-vuotiaat: 0,9–2,5 µmol/l ≥ 20-vuotiaat: 1,0–3,0 µmol/l LOUNA Labilta saat A-vitamiinitutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.   LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.     LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab