LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Anemian syyt, oireet ja hoito

3. kesäkuuta 2022

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Anemia on tila, joka aiheutuu sairaudesta tai muusta terveyteen vaikuttavasta asiasta. Anemiassa hemoglobiinia on veressä normaalia vähemmän. Tällöin veren punasoluja ei ole tarpeeksi tai ne eivät toimi normaalisti. Koska hemoglobiini kuljettaa veren mukana happea, vähäinen hemoglobiinimäärä heikentää elimistön kykyä kuljettaa happea keuhkoista kudoksiin. Anemian hoito riippuu siitä, mikä on sen aiheuttaja. Anemian syy on siis tärkeää selvittää. Anemian toteamiseksi tarvitaan verikoe. LOUNAn Anemia- ja rauta-arvot -paketti auttaa selvittämään anemian syitä. Anemian määrittävät hemoglobiinin viitearvot ovat Naiset yli 17 v: 117 - 155 g/l Miehet yli 17 v: 134 - 167 g/l Hemoglobiinin viitearvojen alaraja on miehillä 134 ja naisilla 117 g/l. Jos hemoglobiiniarvo on alle näiden rajojen, on kyseessä anemia. On kuitenkin huomioitava, että viitearvojen luonteeseen kuuluu se, että pienellä osalla ihmisistä viitearvojen ulkopuolella olevat arvot voivat kuitenkin olla normaalit.

Anemian oireet

Anemian oireita ovat väsymys, jaksamattomuus sekä fyysisen toimintakyvyn heikentyminen. Anemia voi aiheuttaa myös kalpeutta, päänsärkyä sekä aiempaa herkempää hengästymistä. Anemian oireita voivat olla myös sydämen sykkeen nousu, rintakivut ja rytmihäiriöt. Anemia vaikuttaa toisinaan myös ihon ja hiusten hyvinvointiin. Nopeasti kehittyvä anemia oireilee tyypillisesti voimakkaammin kuin hitaasti ja pidemmän ajanjakson aikana tapahtuva hemoglobiinin lasku.

Anemian syyt

Anemia on oire tai tila, joka aiheutuu sairaudesta tai muusta terveyteen vaikuttavasta asiasta. Anemiatyyppejä on useita.

Yleisin anemia on raudanpuuteanemia

Yleisin anemia on raudanpuutoksesta johtuva anemia, jota esiintyy 1–2 prosentilla aikuisista. Raudanpuuteanemiaa esiintyy useammin naisilla kuin miehillä. Raudanpuuteanemian syynä voi olla esimerkiksi:

  • runsaat kuukautiset

  • imeytymishäiriö (esim. keliakian takia)

  • ravitsemuksen puutteet

  • verenvuoto

Anemia voi liittyä myös pitkäaikaiseen tulehdukselliseen tilaan tai krooniseen sairauteen, kuten reumaan tai munuaisten vajaatoimintaan.

Anemian syynä voi olla B12-vitamiinin tai folaatin puute

Anemian syynä voi olla myös B12-vitamiinin tai folaatin (B9-vitamiini) puutos. Oikean hoidon löytämiseksi on tärkeää selvittää, mikä anemiatyyppi on mahdollisesti kyseessä. B12-vitamiinin ja foolihapon pitoisuudet voi tutkia LOUNAn yksittäisillä tutkimuksilla tai laajemmalla paketilla. Elimistö tarvitsee B12-vitamiinia ja folaattia DNA:n valmistamiseen. B12-vitamiinin tai folaatin puutos voi johtaa niin sanottuun megaloblastiseen anemiaan. Megaloblastisessa anemiassa punasolut ja niiden esiasteet luuytimessä ja veressä ovat normaalia suurempia (verenkuvassa MCV-arvo on koholla). B12-vitamiinia saadaan vain eläinperäisistä tuotteista, minkä vuoksi kasvisruokavaliota noudattavan voi olla hyvä nauttia B12-vitamiinia sisältävää ravintolisää. B12-vitamiinin puutosta ilmenee lähinnä ikääntyneillä ja vegaaneilla. LOUNAn valikoimasta löytyy erityisesti Kasvissyöjille ja vegaaneille räätälöity paketti, joka sisältää myös B12-vitamiinin ja folaatin tutkimukset. B12-vitamiinin ja foolihapon puutetta voi ennaltaehkäistä monipuolisella ruokavaliolla sekä välttämällä runsasta alkoholin käyttöä.

Muut anemian syyt

Näiden lisäksi on olemassa myös muita anemioita, kuten hemolyyttinen anemia, jossa punasolut hajoavat tavallista nopeammin ja pernisiöösi anemia, jossa B12-vitamiini ei imeydy normaalisti suolistosta. LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab