LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 18.6.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

E-vitamiini: lähteet, tarve, puutos oireet, viitearvot

30. kesäkuuta 20225 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

E-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen antioksidantti, joka suojaa soluja hapetusstressiltä. E-vitamiinin aktiivisin muoto on D-alfatokoferoli. E-vitamiinia saadaan runsaasti kasvikunnan tuotteista, kuten siemenistä, pähkinöistä, vehnänalkioista tai avokadoöljystä. E-vitamiinin puutos on melko harvinainen. E-vitamiinin tarve on 8-10 mg/vrk ja sen pitoisuutta voidaan mitata verikokein.

Mikä on E-vitamiini

E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka suojaa soluja hapetusstressiltä ja ehkäisee vahingollisten vapaiden radikaalien muodostumisen. Tämä estää solujen vanhenemista ja rappeutumista. Sitä tarvitaan monien entsyymien toimintaan ja mm. elimistön neurologisten toimintojen tukemiseen. E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota saadaan ravinnosta ja ravintolisistä. Se esiintyy neljänä tokoferolina ja neljänä tokotrienolina (alfa, beeta, gamma ja delta), joista suurin biologisin aktiivisuus on D-alfatokoferolilla. Dl-alfatokoferoli on vitamiinin synteettinen muoto. E-vitamiini imeytyy suolistosta vereen rasvojen mukana. Yli puolet ravinnon kautta saamastamme E-vitamiinista imeytyy elimistöön ruuansulatuskanavasta.

E-vitamiinin lähteet

E-vitamiinia saa kasvikunnan tuotteista. Runsaasti E-vitamiinia on mm.

  • kuivatussa karpalossa

  • auringonkukansiemenissä

  • manteleissa

  • vehnänalkioissa

  • avokadoöljyssä

  • rypsiöljyssä

Kasvirasvavalmisteiden E-vitamiinipitoisuus riippuu käytetystä raaka-aineesta. Melko runsaasti E-vitamiinia on myös täysjyväviljatuotteissa, parsa- ja ruusukaalissa sekä kaloissa ja kananmunissa. On hyvä huomioida, että kun ravinnon monityydyttymättömien rasvahappojen (kuten pellava- tai rypsiöljy) määrä kasvaa, E-vitamiinin tarve lisääntyy, koska antioksidanttina se ehkäisee rasvojen härskiintymistä.

E-vitamiinin puutoksen oireet

E-vitamiinin puutos kehittyy useiden vuosien mittaan ja on melko harvinaista. Puutos voi oireilla mm. näkökyvyn häiriöinä, lihasheikkoutena tai tasapainoaistin ongelmina. Puutetta voi ilmetä heikkolaatuisen ruokavalion vuoksi, syömishäiriöiden yhteydessä ja suolisto-, maksa- tai munuaissairauksia sairastavilla. Jos henkilöllä on rasvan imeytymishäiriöitä, tai esimerkiksi sappirakko poistettu, voi E-vitamiinin imeytyminen olla heikompaa.

E-vitamiinin tarve

Miesten E-vitamiinin tarve on 10 mg/vrk ja naisilla 8 mg/vrk. Raskaus- ja imetysaikana tarve kasvaa.

E-vitamiinin mittaus ja viitearvot

E-vitamiinia voidaan mitata veren seerumista. E-vitamiinin viitearvot ovat aikuisilla 12-42 µmol/l. E-vitamiinin voi mittauttaa LOUNA Labin kautta ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.     LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.    LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab