Ostoskori

Fibromyalgia: oireet, syyt, toteaminen ja hoito

25. elokuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Fibromyalgia on toiminnallinen oireyhtymä, joka aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Kipujen ohella sen oireisiin kuuluu heti heräämisestä alkava uupumus sekä erilaiset psyykkiset ja neurologiset oireet. Oireiden kuva ei ole yhteneväinen, minkä vuoksi puhutaan oireyhtymästä.

Fibromyalgia on yleisintä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla naisilla. Arvioiden mukaan fibromyalgiaa sairastaa kahdesta viiteen prosenttia väestöstä.

Fibromyalgian oireet

Fibromyalgiaa sairastavilla on pitkäkestoisia ja laaja-alaisia tuki- ja liikuntaelimistön kipuja, jotka eivät selity vammalla, vauriolla tai tulehduksella. Kipu voi olla laaja-alaista ja vaihtaa paikkaa. Tavallisia oireita ovat myös uupumus, muistihäiriöt ja uni, joka ei virkistä.

Fibromyalgian syyt

Fibromyalgia johtuu todennäköisesti keskushermostoperäisestä kivun säätelyhäiriöstä ja autonomisen hermoston epätasapainosta. Kudoksissa ei ole vaurioita tai tulehdusta eikä fibromyalgia aiheuta kudostuhoa.

Sairauden perussyytä ei tunneta. Perinnöllinen alttius voi selittää jopa puolet sairastumisriskistä.

Taudille voivat altistaa tai sen voivat laukaista myös leikkaukset, infektiot ja hormonaaliset muutokset, kuten vaihdevuodet.

Fibromyalgian toteaminen

Fibromyalgian toteaminen perustuu potilaan haastatteluun ja lääkärin suorittamaan tutkimukseen, joita voidaan täydentää laboratoriokokeilla. Diagnoosi varmentuu, jos potilaalla todetaan painoarkuutta tyypillisissä kipupisteissä erityisesti jänteiden kiinnityskohdissa ympäri kehoa. Kyselytutkimuksella saadaan myös käsitys kivun laaja-alaisuudesta ja vaikeusasteesta. Fibromyalgian diagnostiikassa suljetaan pois niveltulehdus.

Fibromyalgian hoito

Itsehoito on fibromyalgian hoidossa tärkeää: oireita voi vähentää liikunnalla, laihduttamalla ja parantamalla yöunta. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi reipas kävely tai sauvakävely, pyöräily, uinti ja muu vesiliikunta, hiihto ja kuntosaliharjoittelu.

Unta voidaan parantaa vähentämällä häiriötekijöiden, kuten kahvin, muiden piristeiden ja alkoholin käyttöä. Makuuhuoneen voi viilentää ja kiinnittää huomiota rauhalliseen ympäristöön.

Itsehoidon tuloksia voi tehostaa lääkehoidolla, johon käytetään tiettyjä masennuslääkkeitä. Sen sijaan kipulääkkeet, kuten parasetamoli, tulehduskipulääkkeet tai lihaksia rentouttavat valmisteet eivät tehoa fibromyalgiaan liittyvään kipuun.

Hankalassa fibromyalgiassa parhaita tuloksia voidaan saavuttaa monialaisella kuntoutusohjelmalla, johon kuuluu liikuntaa, rentoutusta, mahdollisesti psykoterapiaa ja tarvittaessa lääkehoitoa.

author

LOUNA Lab