Ostoskori

Glutamyylitransferaasi eli GT (P-GT/S-GT) kertoo maksan toiminnasta

6. syyskuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

GT on lyhenne sanasta glutamyylitransferaasi. Se on entsyymi, jota esiintyy runsaasti maksan sappitiehyiden seinämäsoluissa. GT-arvoa käytetään maksa- ja sappitiesairauksien toteamisessa. GT-arvo nousee, kun sapen kulku on estynyt. GT-arvo suurenee myös maksatulehduksissa. Myös maksan kasvaimet nostavat usein GT-arvoa.

Myös alkoholi ja eräät lääkkeet nostavat GT-arvoa

Alkoholi lisää GT:n tuotantoa maksasoluissa. GT-arvo ei nouse yhden illan runsaasta alkoholinkäytöstä, vaan siihen tarvitaan jatkuvampaa käyttöä. GT-koetta voidaan käyttää yhtenä alkoholin suurkulutuksen mittarina. Alkoholin aiheuttaman maksavaurion yhteydessä GT on kohtalaisesti tai selvästi koholla. Yleensä alkoholin suurkulutusta selvitetään AUDIT-testillä ja mm. GT-näyte täydentää kyselytulosta. GT-arvoa voivat nostaa myös eräät lääkeaineet. Samoin tekee ylipaino, ja usein arvo lähtee laskuun, kun painoa saadaan pudotettua. Maksa-arvot voivat nousta myös rasvamaksan yhteydessä.

GT-arvo voi kohota näissä tilanteissa:

  • Sappiteiden tukkeutuminen

  • Maksakasvaimet, etäpesäke maksassa

  • Alkoholin liikakäyttö

  • Joidenkin lääkeaineiden, kuten antikonvulsanttien, epilepsialääkkeiden ja trisyklisten masennuslääkkeiden käyttö

  • Ylipaino

P-GT / S-GT viitearvot

Miehet: alle 60 U/l Naiset: alle 40 U/l (yksikköä litrassa)

LOUNA Labin kautta pääset tutkimukseen ilman lähetettä

LOUNA Labilta saat GT-tutkimuksen ilman lähetettä. LOUNA:n tutkimusten tulokset tulevat nopeasti My LOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. Mittaa veriarvosi silloin, kun jokin hyvinvoinnissasi askarruttaa tai kun haluat varmistaa elinvoimasi säilymisen ennakoivasti. Elintapojen muutoksella saatat estää sairauksia puhkeamasta myöhemmin.

author

LOUNA Lab