LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 18.6.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Lipidit: mitä lipidit ovat

6. syyskuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Lipidit ovat veressä ja kaikissa soluissa olevia rasvoja ja rasvojen kaltaisia aineita. Tutkimuksella arvioidaan rasvojen eli kolesterolin määrää ja laatua verenkierrossa. Lipidit ovat välttämättömiä elimistölle ja solukalvojen rakenteille, mutta niiden liiallinen määrä verenkierrossa voi altistaa sepelvaltimotaudille sekä lisätä riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin.

Ylipaino, kohonnut verenpaine, diabetes, vähäinen liikunta, tupakointi ja perintötekijät nostavat riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Riskin suuruuden arvioinnissa käytetään veren lipidiprofiilin eli niiden laadun selvittämistä.

Erityisesti LDL-kolesteroli on todettu haitalliseksi, ja aikuisella kolesteroliarvot on hyvä mitata vähintään 3–5 vuoden välein. Jos arvot ovat koholla tai ihmisen riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on suurentunut, on mittaus tarpeen tehdä useammin.

Jos kohonnutta kolesterolia päätetään hoitaa lääkityksellä, tarkistetaan kolesteroliarvot yleensä 1–2 kuukauden kuluttua lääkityksen aloittamisen jälkeen. Kun sopiva hoito on löytynyt, tehdään mittaus noin vuoden välein.

Mitä lipidit ovat?

Lipidi on yleisnimitys kaikille veressä kulkeville rasvoille ja rasvan kaltaisille aineille. Keho varastoi luonnostaan ravinnosta saatavaa rasvaa tulevaan käyttöön. Kun keho tarvitsee energiaa, se hajottaa veressä olevia lipidejä rasvahapoiksi ja polttaa niitä.

Lipidiarvot

Lipidiarvot tutkitaan kolesterolipaketissa, jossa mitataan veren tärkeät rasva-arvot. Rasva-arvot vaikuttavat mm. riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Paketissa mitataan kokonaiskolesteroli, joka kuvaa sekä hyvän että huonon kolesterolin kokonaismäärää veressä. Lisäksi mitataan erikseen LDL-kolesteroli, joka tunnetaan myös huonona kolesterolina, HDL-kolesteroli, joka puolestaan on hyvä kolesteroli sekä triglyseridit, jotka kertovat elimistön varastorasvasta.

Kolesterolia on lähes kaikissa elimistön soluissa ja kehon nesteissä. Kolesterolia tarvitaan solujen rakennusaineiksi ja sapesta erittyvien nesteiden valmistukseen ja lisäksi se on eräiden hormonien ja D-vitamiinin esiaste. Osa kehon kolesterolista saadaan ruoasta, mutta suurin osa valmistetaan maksassa ja muissa kudoksissa.

Mitä suurempi huonon eli LDL-kolesterolin määrä on, sitä enemmän kolesterolia kudoksiin kertyy. Siksi LDL-kolesteroli kuvastaa yleensä paremmin valtimokovettumataudin vaaraa kuin kokonaiskolesteroli. LDL-kolesterolin haitallisuus on todettu erityisen suureksi ihmisillä, joilla on jo todettu sepelvaltimosairaus, aivohalvaus tai katkokävely tai joilla on tyypin II (aikuistyypin) diabetes.

Hyvän eli HDL-kolesterolin osalta kannattaa tavoitella korkeaa arvoa. Matala HDL-arvo lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Yhteys ei kuitenkaan ole yhtä selvä kuin kolesterolilla. Veren triglyseridien arvoon voidaan vaikuttaa ruokailutottumuksilla paljon tehokkaammin kuin kolesteroliarvoon. Siksi ruokailutottumusten muuttaminen on ensisijainen hoito silloin, kun veren triglyseridiarvo on suurentunut.

Tavoitearvot

  • Kokonaiskolesteroli alle 5,0 mmol/l

  • LDL-kolesteroli alle 3,0 mmol/l

  • HDL-kolesteroli naisilla yli 1,2 mmol/l ja miehillä yli 1,0 mmol/l

  • Triglyseridit alle 1,7 mmol/l

Tutkimukset LOUNAlta ilman lähetettä

LOUNA Labilta saat kolesterolitutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.    

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.    

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab