LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Triglyseridit (Trigly) ovat kehon varaenergialähde

17. kesäkuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja. Korkea triglyseridiarvo lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Triglyseridiarvo on hyvä mitata samalla, kun kolesteroliarvot tarkistetaan. Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistö käyttää energian varalähteenä. Elimistö valmistaa triglyseridiä itsestään, mutta sitä saadaan myös ruoan mukana rasvoista: öljystä, voista ja eläinrasvoista. Korkea triglyseridiarvo lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta se ei yleensä aiheuta mitään oireita. Triglyseridit tutkitaan verinäytteestä (fP-Trigly).

Miksi triglyseridiarvo on voinut kohota?

Kohonneen triglyseridiarvon voi aiheuttaa

  • vyötärölihavuus ja siihen liittyvät maksan rasva-aineenvaihdunnan häiriöt

  • runsas alkoholin käyttö

  • runsas sokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien (vaalea leipä, pulla) syöminen

  • huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes.

Triglyseridiarvoa voi alentaa muuttamalla elintapoja

Korkeita triglyseridiarvoja hoidetaan ensisijaisesti elintapoja muuttamalla. Painonhallinta on tärkeää. Ruokavaliossa nopeiden hiilihydraattien ja kovan rasvan määrää tulee vähentää, ja tilalle otetaan hitaita hiilihydraatteja, pehmeitä kasvirasvoja ja kalaa. Riittävästä kuidun saannista kannattaa myös huolehtia, sillä kuitu voi vähentää rasvan ja sokerin imeytymistä ohutsuolessa. Alkoholin käyttö kannattaa pitää kohtuullisena. Kolesterolilääkkeet voivat hieman alentaa myös triglyseridiarvoa. Liikunnan harrastaminen vähintään puoli tuntia päivässä kannattaa, sillä se lisää hyvän kolesterolin määrää elimistössä, mikä vähentää myös triglyseridin määrää.

Triglyseridien tavoitearvot

Triglyseridien kohdalla ei käytetä tavanomaisia viitearvoja vaan tavoitearvoja. Paastonäytteen tavoitearvo on alle 1.7 mmol/l. Paastottoman näytteen tavoitearvo on alle 2.0 mmol/l. Triglyseridinäyte otetaan yleensä paastonäytteenä, koska varsinkin rasvainen ruoka voi hetkellisesti nostaa triglyseridiarvoa. Joskus on tarpeen tavoitella vieläkin alhaisempaa triglyseridiarvoa. Esimerkiksi diabetesta sairastavan on tärkeää ylläpitää alhaisia veren rasva-arvoja. LOUNA Labin kautta voit testata triglyseridiarvosi ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab