Ostoskori

Mies, tasapainota elämäsi! Testosteroni kärsii suorittamisesta mutta myös ylipainosta

5. toukokuuta 20225 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Tunnetuimman mieshormonin, testosteronin, tuotannon lasku huolettaa monia miehiä. Testosteronivaje voi johtua monista eri syistä. Taustalla voi olla suoraan kiveksiä vahingoittava tekijä kuten tulehdus tai muu fyysinen vaiva, mutta selvästi useammin vajeen syy löytyy muualta kuin kalsareiden sisäpuolelta.  

Testosteroni on sukupuolihormoni, joka muun muassa kasvattaa partaa ja madaltaa ääntä. Testosteroni ja etenkin sen puute, vaikuttavat miehen elimistöön ja hyvinvointiin kuitenkin myös muilla tavoin.  

Alhainen testosteronin tuotanto voi ilmetä hyvin kirjavin oirein. Keskittymisvaikeudet, alakulo, unihäiriöt ja jaksamisen puute voivat olla ensimmäisiä huomattavia oireita. Vaikutuksia myös seksuaaliseen halukkuuteen ja suorituskykyyn voi ilmetä, eikä intoa lakanoiden väliin tahdo enää löytyä. 

Epäterveelliset elämäntavat aiheuttavat jo itsessään kurjaa oloa ja jaksamattomuutta, mutta myös testosteronin lasku synnyttää samantyyppisiä oireita. Oireet voivat olla hyvinkin kirjavat, eikä aina ole selkeää mikä oire johtuu mistäkin. Sen vuoksi alentuneen testosteronitason tunnistaminen ilman laboratoriotestejä on lähes mahdotonta.  

Elämäntavoilla on väliä 

Testosteronitasot tippuvat luontaisesti iän myötä, mutta moni nuorikin mies kärsii matalista testosteronitasoista puhtaasti elämäntapojensa vuoksi. 

Edelleen sitkeässä elää käsitys, että miehekäs mies jaksaa ja jaksaa. Jatkuva stressi, ylikuormitus ja hampaat irvessä suorittaminen töissä, kotona ja salilla voivat kuitenkin olla syynä alhaiseen testosteronin tuotantoon. Kun omaa kehoa ei kuunnella eikä hyvinvoinnista huolehdita, tilaa levolle, unelle ja ravinnolle ei varata riittävästi. Tämä vaikuttaa myös hormonitoimintaan. 

Toisaalta myös toinen ääripää, liikkumattomuus, ylipaino ja epäterveellinen ruokavaliovoivat madaltaa testosteronitasoja. Lihavuus onkin yleisin yksittäinen syy testosteroniarvojen laskuun. Myös tupakoinnilla ja alkoholin liiallisella käytöllä on todettu olevan vaikutusta mieshormonien tuotantoon. 

Tasapainoinen elämä on hyvä suoja alhaista testosteronia vastaan 

Niin mieli kuin kehokin kiittää tasapainoisesta elämästä. Työn ja harrastusten vastapainona on hyvä olla riittävästi myös rentoutumista, unta ja terveellistä ravintoa. Omasta hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta kaikilla osa-alueilla, sillä se pitää yllä myös testosteronituotantoa. 

Positiivista on se, että jos syy alhaisiin arvoihin on elämäntavoissa, on niihin mahdollisuus vaikuttaa itse.  Alhaista testosteronia hoidetaankin yleensä elämäntaparemontin avulla. Jos taustalla on pitkittynyt stressi ja kuormitus, on tärkeää rahoittaa elämää. Toisaalta jos perisyynä on ylipaino, liikkumattomuus ja ravintoköyhä ruoka, muutaman kilon pudotuksella ja ruokavalion tarkastamisella voi päästä jo pitkälle.  

Henkinen kolaus 

Testosteronin lasku saattaa tulla monelle yllätyksenä ja kolaus voi olla kova etenkin henkisellä puolella. Miesten testosteroniin ja sen määrään liitetään puheissa edelleen vahva alfauros-myytti. Ajatus siitä, että mitä kovempi uros, sitä korkeammat testosteroniarvot, joutaisi kuitenkin jo romukoppaan. Vaikka elämäntyyli on ollut miehekäs ja jopa uhmakas, saattaa tutkimusten tulokset kertoa hormoniarvoista aivan muuta tarinaa. 

Testosteronitasot vaihtelevat yksilöittäin ja omiin arvoihin pitää myös suhtautua yksilöllisesti. Kun ihminen voi hyvin, oma keho toimii ja testosteroni asettuu kyseisen ihmisen parhaalle mahdolliselle tasolle.  

Testosteronin ja muiden mieskuntoon vaikuttavien arvojen mittaaminen onnistuu lähetteettömällä LOUNAn laboratoriotutkimuksella.  

 

 

author

LOUNA Lab