LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 18.6.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Rauta-arvojen mittaus toi mielenrauhaa raskautta suunnittelevalle Puutalobaby-bloggaajalle

8. lokakuuta 20215 min

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Krista Ahola on Puutalobaby-blogia kirjoittava kahden lapsen äiti. Hän on käynyt LOUNAn laboratoriotutkimuksissa mittaamassa veriarvojaan saadakseen tietää erityisesti rauta-arvojensa nykyisen tilanteen.  

- Sain alkukesästä keskenmenon ja halusin nyt tietää, ovatko rautavarastoni ehtyneet verenvuodon seurauksena. Toivoin asian suhteen mielenrauhaa erityisesti sen takia, että tavoitteenamme on katsoa, voisinko tulla vielä uudelleen raskaaksi ja kestääkö kroppani uuden raskauden, Krista kertoo.

44-vuotiaana Krista tiedostaa, että raskaaksi tuleminen saattaa olla epävarmaa. Keskenmenoon päättynyt aiempi yllätysraskaus oli Kristalle kuitenkin niin iloinen ja ihana asia, että hän toivoo uutta raskautta mahdollisimman pian.  

- Moni ajattelee, ettei yli 40-vuotiaana voi enää saada lapsia, mutta itse toivon vielä saavani sellaisen mahdollisuuden. Aion mitata veriarvot jatkossakin säännöllisesti, Krista suunnittelee. Krista kävi LOUNAn testeissä pari kuukautta keskenmenon jälkeen. 

- Raskaus kuluttaa, ja koska kahden ensimmäisen lapsen kohdalla raskausajat olivat vaikeita, halusin lähteä kokeilemaan kolmatta raskautta mahdollisimman hyvästä lähtötilanteesta. Jotta kroppani voisi hyvin, aloitin koronan aikana hiipuneen liikunnan, ja tästä lähtökohdasta myös veriarvojen mittaaminen ja erityisesti rauta-arvojen tarkistus tuntuivat tärkeiltä juuri nyt, Krista kuvailee.  

Mielenrauhaa rauta-arvojen mittauksesta 

9- ja 7-vuotiaiden lasten äiti kertoo mitanneensa veriarvonsa edellisen kerran neljä vuotta sitten. Lapsiperhearkea pienten lasten kanssa viettänyt Krista tunsi olonsa tuolloin väsyneeksi, ja yön valvottuina tunteina mieleen hiipivät epäilykset milloin mistäkin oireista ja sairauksista. Oireiden googlaamisen sijaan Krista päätti varmistaa terveytensä todellisen tilan luotettavien laboratoriotutkimusten avulla.  

- Laboratoriotulokset olivat silloin moitteettomia, eli olin täysin terve. Siihen päättyi googlaaminen! Väsymyksen oireet, joita tuolloin ja myöhemminkin olen tuntenut, ovat aina olleet itseaiheutettuja, nauraa Krista. 

- Hormonihuuruissa ja ylikierroksilla käyvä pienten lasten äiti kuvittelee itselleen helposti monenlaisia, epätodennäköisiäkin vaivoja. Tutkimustulosten myötä lopetin turhan huolehtimisen, kun epäilykseni suljettiin pois laboratoriotesteillä, Krista kuvailee.  

Nyt neljän vuoden jälkeen, alkukesän keskenmenosta huolimatta, Kristan veriarvot olivat hyvällä tasolla. Rauta-arvot, D-vitamiini ja kasvissyöjää kiinnostava B12-vitamiini olivat täysin viitearvoissa. 

Raskautta suunnittelevalle Kristalle mielenrauhaa toi lisäksi folaattiarvojen hyvä tilanne. 

Folaatti eli foolihappo (B9-vitamiini) on tärkeä raskaana olevilla naisilla, ja sitä on hyvä syödä terveellisen ruokavalion lisäksi vitamiinilisänä. Matalat folaattiarvot saattavat aiheuttaa riskin sikiön hermostovaurioiden syntyyn, ja voivat mahdollisesti vaikuttaa eräiden syöpien syntyyn, valtimonkovettumatautiin ja aivohalvaukseen. 

Iloliikkujan terveet elämäntavat  

Itseään iloliikkujaksi kutsuvalle Kristalle liikunta ja terveellinen syöminen ovat osa elämäntapaa. Ne eivät saa olla päälle liimattuja. 

- Olen tällainen ryhmäliikuntazumbaaja, Krista kuvailee.

- En tykkää käydä kuntosalilla, joten heilutan peppua zumbassa. Liikkumiseen pitää löytää itselle mieluinen tapa. Sen ei tarvitse olla tavoitteellista, vaan se voi olla hauskanpitoa. Kunto paranee ikään kuin sivutuotteena. 

Kristan perheessä syödään terveellistä perusruokaa. 20 vuotta kasvisruokavaliolla ollut Krista suhtautuu syömiseen mutkattomasti, mikä tarkoittaa terveellisen arkiruoan lisäksi myös ajoittaista herkuttelua hampurilaisilla, pizzoilla, jäätelöllä ja sipseillä. Krista syö päivittäin purkista C- ja D-vitamiineja sekä raskausajan multivitamiinia.  

Muuten täysin viitearvoissa olleiden veriarvojen joukossa yksi koholla ollut arvo yllätti Kristan.  

- Kolesteroli oli koholla, se yllätti! Olen kuitenkin hoikka, liikun paljon, enkä syö lihaa. Onneksi kolesteroliin voi vaikuttaa omilla elintavoilla, Krista sanoo.  

Maitotuotteita käyttävällä kasvissyöjällä yksi asia kuitenkin pysyy myös ruokavaliomuutoksissa: fetajuusto.  

- Fetajuusto on elämän eliksiiri, nauraa Krista.

- Mieluummin luovun juustoviipaleesta leivän päältä kuin luopuisin fetasta. Se olisi liian iso huononnus elämänlaatuun! 

Kuka?  

Krista Ahola on 44-vuotias Puutalobaby-blogin kirjoittaja ja somevaikuttaja. Asuu perheineen satavuotiaassa puutalossa Helsingissä ja kuvaa vuonna 2012 perustamassaan blogissa värikästä ja rentoa perhearkea. Puutalobaby-blogi on yksi tunnetuimmista ja vakiintuneimmista perheblogeista Suomessa. puutalobaby.fi 

author

LOUNA Lab