LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Suosikkibloggari Sara Vanninen selvitti raskausajan veriarvonsa – tulokset saatuaan hän lähti apteekkiin

23. kesäkuuta 20215 min

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Sara on kärsinyt raskausaikana pahoinvoinnista, huimauksesta ja väsymyksestä. Nyt olo on kohentunut niin paljon, että liikuntakin maistuu.

Ensimmäistä lastaan odottava Sara Vanninen yllättyi siitä, millaisia tunnemyllerryksiä ja oireita alkuraskaus toi tullessaan. Raskaus on edennyt toiselle kolmannekselle, ja olo on jo paljon parempi.

– Kärsin pahoinvoinnista etenkin ensimmäisillä viikoilla. Myös väsymys on vaivannut, mutta sitäkin inhottavampi oire on ollut matala verenpaine. Kun kävin ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen verikokeessa, pyörryin ja romahdin lattialle. Kannan nyt salmiakkia mukanani joka paikkaan ja syön säännöllisesti, mikä onneksi jeesaa. 

Saraa myös ahdisti alkuun tunne siitä, ettei raskaus ole omassa hallinnassa ja jokin voi mennä pieleen. Hermoilu tuli yllätyksenä, sillä Sara ei miellä itseään stressaajaksi. Myös raskauden salailu tuntui vaikealta. Sara ja hänen miehensä olivat kuitenkin päättäneet, että raskaus pidetään alkuun vain pienen piirin uutisena. Toinen raportointi-intoa laskenut seikka oli se, että Saran kohtu on kaksiosainen, mikä nostaa keskenmenon riskiä. Nyt kohdun keskellä olevaa väliseinää ei enää näy ultrakuvissa, mutta on mahdollista, että vauva syntyy ennenaikaisesti tai sektiolla.

Huonovointisuuteen tottuu liiankin helposti

Sara kertoo, että hän on alkanut viime viikkoina nauttia raskaana olemisesta. Hän odottaa malttamattomana mahan kasvamista ja sitä, että ensimmäinen potku tuntuisi. Huimaus ja väsymys vaivaavat edelleen, mutta oireet eivät ole yhtä voimakkaita kuin aluksi.

Sara on nähnyt vauvansa monitorilla jo kolme kertaa. Hän kävi ennen raskausviikolla 12 tehtävää seulontaultraäänitutkimusta varhaisultrassa viikolla 7. Viikolla 13 hän varasi hetken mielijohteesta ultran parin tunnin päähän. Käynti kannatti, sillä se vähensi mieltä kaihertaneita huolia.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kannattaa tarttua kaikkiin keinoihin, joilla voi lisätä mielenrauhaa ja kohentaa oloa.

Sara on myös huomannut, että kaikenlaisin oireisiin tottuu ja huonosta olotilasta tulee helposti uusi normaali. Silloin sellaisetkin ongelmat voivat jäädä hoitamatta, joille olisi tehtävissä jotain. Tämä olikin yksi syy siihen, että Sara halusi käydä raskausajan hyvinvointia mittaavassa verikokeessa.

LOUNAn Raskausajan terveysarvot on kattava testipaketti, jossa on mukana äidin ja vauvan kannalta olennaiset tutkimukset kuten verenkuva, verensokeri, folaatti- ja D-vitamiiniarvot, rauta-arvot ja maksa-arvot. Valikoimissa on myös Naisen hedelmällisyysarvot -paketti, joka auttaa varmistamaan tärkeimmät veriarvot ennen raskautta. Verikokeet tehdään SYNLABin toimipisteissä, ja ajan voi varata LOUNAn verkkosivujen kautta.

– Varasin ajan parin päivän päähän aamukahdeksaksi. Stressasin vähän, kun ennen koetta piti olla 10–12 tuntia syömättä. Kerroin henkilökunnalle kärsiväni huimauksesta, ja onneksi kokeen pystyi tekemään makuuasennossa. Se helpotti kovasti, eikä olo tuntunut lainkaan huonolta.

Raskausajan veriarvot paljastivat D-vitamiinin tarpeen

Tulokset tulivat My LOUNAan jo samana iltana, ja niiden tulkinta oli Saran mielestä helppoa. Näkymästä selvisi yhdellä vilkaisulla, ovatko lukemat viitearvojen sisällä. Mukana on myös pieni tietopaketti kustakin tutkimustuloksesta ja siitä, mistä korkea tai matala arvo voi johtua.

Saran kaikki muut arvot olivat viitearvojen sisäpuolella paitsi D-vitamiini. Ferritiini oli nippa nappa viitearvojen sisällä, mikä ei tullut yllätyksenä. Sara oli uumoillut, että väsymyksen taustalla saattaisi olla matalat rauta-arvot. Sara syö säännöllisesti monivitamiinivalmistetta, jossa on mukana rautaa ja D-vitamiinia. Nyt hän on lisännyt niiden molempien määrää.

– On kätevää, kun lääkäriä ei tarvita, vaan tulosten kanssa voi mennä vaikka suoraan apteekkiin. Kunnallisen puolen verikokeet ovat aika suppeat, eikä niistä selviä tällaisia asioita lainkaan.

Saran vireystila on kohentunut viikko viikolta, ja nyt hän odottaa, että rautakuuri toisi lisää reippautta. Ruokavalioon Sara ei aio tehdä muutoksia, sillä se on tähänkin saakka ollut terveellinen. Hän on kasvissyöjä, mutta nauttii silloin tällöin myös kalaa.

Mielitekoina Sara on syönyt kaikenlaista suolaista kuten suolakurkkuleipiä, fetajuustoa ja sipsejä. Suolan lisääminen ruokavalioon on ollut myös neuvolan suositus, koska verenpaine oli niin matala.

Sara harrastaa aktiivisesti liikuntaa, mutta ensimmäiseen 12 viikkoon hän ei jaksanut urheilla lainkaan. Nyt kävely- ja juoksulenkkeily on alkanut taas maistua.

– Haluaisin olla hyvässä kunnossa vielä loppuraskaudesta, mutta kuuntelen kehoani, enkä tee mitään väkisin. Jos väsyttää, nukun päikkärit. Liikunnan pitää antaa energiaa, eikä ole mitään syytä rääkätä itseään väkisin.  

Sara Vanninen on 31-vuotias lifestyle-bloggari, joka on pitänyt suosittua Sara Tickle -blogiaan vuodesta 2009 saakka. Sara tunnetaan myös Selviytyjät-ohjelmasta.

author

LOUNA Lab