LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

ALAT kertoo maksan terveydestä

June 3, 20225 min.

By LOUNA Lab

Alaniiniaminotransferaasiarvo (ALAT) kertoo maksan terveydestä. Tutkimus otetaan verestä ja analysoidaan esimerkiksi veren plasmasta (P-ALAT) tai seerumista (S-ALAT).  

Maksa on elimistön suurin sisäelin ja sillä on useita tehtäviä. Maksa huolehtii kaikkien ruuansulatuksen kautta tulleiden sekä tärkeiden että haitallisten aineiden jalostamisesta tai hajottamisesta elimistölle sopivaan muotoon. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksa osallistuu myös veren hyytymisen ja kehon energiavarastojen säätelyyn sekä vitamiinien ja hivenaineiden varastointiin. 

Maksan hyvinvointia heikentävät esimerkiksi pitkäaikainen alkoholinkäyttö ja ylipaino, jotka voivat aiheuttaa rasvamaksan. Myös eräät lääkkeet voivat vaurioittaa maksaa aiheuttaen maksa-arvojen kohoamista veressä. 

Maksa-arvot koholla 

Alkoholinkäyttö ja keskivartalolihavuus nostavat maksa-arvoja. Maksan hyvinvoinnin kannalta onkin tärkeää pitää huolta terveellisistä elämäntavoista: käyttää alkoholia kohtuudella, syödä monipuolisesti ja terveellisesti sekä liikkua säännöllisesti.  

Alkoholi, ylipaino ja etenkin keskivartalolihavuus sekä liiallinen nopeiden hiilihydraattien sekä kovien rasvojen saanti lisäävät maksan rasvoittumista. Tällöin maksasoluihin kertyy runsaasti rasvaa, joka haittaa maksasolujen normaalia toimintaa.  

Maksavaivojen oireet ilmenevät usein vasta pitkäaikaisen ja runsaan maksan rasituksen jälkeen. Paras tapa selvittää maksan hyvinvointionkin laboratoriotesti. ALAT-arvon selvittäminen verikokeella on ensisijainen tutkimus, kun selvitetään maksasoluvaurion tai maksatulehduksen mahdollisuutta.  

Jos maksa-arvot (ALAT) ovat koholla, kannattaa kiinnittää huomiota elämäntapoihin: vähentää alkoholinkäyttöä ja pudottaa painoa etenkin, jos kärsii vyötärölihavuudesta. Rasvaiset, prosessoidut ja sokeripitoiset ruoat vaikuttavat maksa-arvoihin, joten omaa ruokavaliota kannattaa muuttaa terveellisemmäksi.   

Alaniiniaminotransferaasi eli ALAT (S-ALAT, P-ALAT) 

 Alaniiniaminotransferaasi on pääasiassa maksasoluissa esiintyvä entsyymi. ALAT-entsyymiä esiintyy pieniä määriä myös muissa kudoksissa, kuten lihaksissa, munuaisissa, sydämessä ja keuhkoissa.  

Aikuisen ALAT-viitearvot ovat: 

Naiset < 35 U/l  Miehet <50 U/l 

Lisäksi maksan terveyttä voi mitata seuraavilla tutkimuksilla:

Mistä alaniiniaminotransferaasin (ALAT) poikkeavat arvot voivat johtua?

Kohonneet ALAT-arvot viittaavat maksan toimintahäiriöön, jolle voi olla useita syitä: 

  • rasvamaksa 

  • alkoholin liiallinen käyttö 

  • maksatulehdus eli hepatiitti (virukset, lääkkeet) 

  • maksakirroosi 

  • pitkäaikaiset sairaudet, kuten sydämen tai munuaisten vajaatoiminta 

  • vakavat tulehdukset, kuten verenmyrkytys 

  • isot palovammat.

Mikä on rasvamaksa?

Rasvamaksassa rasvaa on kertynyt liikaa maksasolujen sisään. Rasvamaksa johtuu aineenvaihdunnan häiriöistä, joita liika rasvakudos vatsaontelossa aiheuttaa.  Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli viisiprosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00070). Runsaan rasvan kertymisen seurauksena maksa voi suurentua huomattavasti.   

Rasvamaksa on yleisin maksasairaus, ja se todetaan aikuisista noin neljäsosalla. Eri ihmisten alttius maksasolujen rasvoittumisen vaihtelee. Perinnölliset syyt vaikuttavat alttiuteen. Vyötärölihavista jopa 80 prosentilla esiintyy rasvamaksaa, mutta joskus sitä voi esiintyä myös normaalipainoisilla. Ylipainon ja vyötärölihavuuden lisäksi yleinen rasvamaksan aiheuttaja on runsas alkoholin käyttö. Myös jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa rasvamaksan syntymiseen.  

LOUNA Labilta saat ALAT-tutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.   LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.   

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab