My cart

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus

June 10, 20223 min.

By LOUNA Lab

Crohnin tauti on pitkäaikainen suolistosairaus. Taudissa tulehdus voi esiintyä koko ruoansulatuskanavan alueella, tyypillisimmin kuitenkin paksusuolessa tai ohutsuolen loppuosassa, ja se oireilee esimerkiksi vatsakipuina, ripulina tai laihtumisena. Tautia voidaan helpottaa tulehdusta rahoittavilla lääkkeillä, mutta parantavaa hoitoa Crohnin tautiin ei ole.

Crohnin tauti on yksi tulehduksellisista suolistosairauksista. Crohnin tauti voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta tyypillisesti sairastuneet ovat nuoria tai nuoria aikuisia, 15–30-vuotiaita. Taudin esiintyvyys on ollut huomattavassa kasvussa etenkin länsimaissa. Suomessa Crohnin tautiin sairastuu noin 600–800 henkilöä vuodessa.

Vaikka Crohnin taudin syy on edelleen tuntematon, on tutkimuksissa selvinnyt, että sairaus syntyy perinnöllisesti alttiille henkilöille suolistobakteerien, ravintotekijöiden ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Tällöin puolustusjärjestelmän poikkeavuus aiheuttaa epänormaalin torjuntareaktion suolen omaa bakteeristoa vastaan. Tupakoitsijoilla on suurempi riski sairastua Crohnin tautiin kuin tupakoimattomilla, ja tupakoitsijan sairaus on usein vaikeampi kuin tupakoimattoman.

Crohnin taudin oireet

Crohnin taudille yleisimpiä oireita ovat vatsakivut, jotka usein tuntuvat etenkin alavatsassa oikealla puolella. Myös ripuli, tihentynyt ulostustarve, tulehduksesta aiheutunut kuumeilu sekä laihtuminen on tavallisia oireita sairaudesta kärsivillä. Peräaukon haavaumat ja tulehduksen aiheuttamat märkivät kanavat eli fistelit ovat myös yleisiä. Crohnin tautia sairastavalla voi olla myös suoliston ulkopuolisia oireita, kuten nivel-, iho- ja silmäoireita.

Lapsilla ja nuorilla oireiden kirjoon kuuluvat usein myös suun alueen aftat, suupielten halkeumat, huulten ja ikenien turvotusta sekä limakalvohaavaumia. Tauti saattaa myös hidastaa kasvua sekä viivästyttää puberteettia.

Taudille tyypillistä on, että oireet alkavat vähitellen eikä niitä siksi välttämättä tunnisteta heti Crohnin taudin aiheuttamiksi. Usein sairaudessa oireettomat jaksot, remissiot, vuorottelevat aktiivisten vaiheiden, relapsien, kanssa. Toisaalta oireet voivat olla myös jatkuvia.

Crohnin taudin diagnosointi

Sairaus todetaan yleensä paksusuolen tähystyksellä ja siinä otettujen näytepalojen mikroskooppisella tutkimuksella. Lisätutkimuksina toimii myös mahalaukun tähystys sekä ohutsuolen kapselikameratutkimus, magneettikuvaus tai tietokonekuvaus.

Tutkimuksia täydennetään erilaisilla laboratoriokokeilla, joilla pyritään selvittämään tulehduksen voimakkuutta sekä muita sairauden aiheuttamia yleisoireita.

Crohnin taudin hoito

Parantavaa hoitoa Crohnin tautiin ei ole, mutta oireita voidaan hillitä tulehdusta rauhoittavilla lääkkeillä kuten kortisonilla ja immuunivastetta heikentävillä lääkkeillä. Hoidon valintaan vaikuttavat esimerkiksi se, missä ja kuinka laajana tulehdus esiintyy ja kuinka vaikea tauti on.

Ensisijainen hoito on lääkehoito, mutta aina se ei vaikuta toivotusti. Tällöin tarvitaan leikkaushoitoa, jossa pahiten tulehtunut osa suolesta poistetaan. Muita leikkaushoidon syitä ovat fisteleiden tai paiseiden kehittyminen, suolen tukkeuma ja verenvuoto.

Crohnin taudin hoidon näkökulmasta tupakoinnin lopettaminen olisi tärkeää. Lisäksi on syytä huolehtia kalsiumin ja D-vitamiinin saannista.

Laboratoriotutkimukseen LOUNA Labilla

LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab