K-vitamiini: lähteet, tarve, puutoksen oireet
July 7, 2022 • 3 min.
By LOUNA Lab
K2-vitamiini on välttämätön rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan veren hyytymistekijöiden muodostumiseen sekä luuston terveyden tukemiseen. Se esiintyy kasviksissa fyllokinonina eli K1-vitamiinina ja menakinonina eläinkunnan tuotteissa. Suoliston bakteerit pystyvät tuottamaan menakinonia. K-vitamiinia saadaan runsaasti vihreälehtisistä vihanneksista. Sen puutos voi oireilla mustelmaherkkyytenä, verenvuotoina ja haavojen hitaana paranemisena.
Aktiivisia K-vitamiinin muotoja ovat kasviksissa esiintyvä fyllokinoni eli K1-vitamiini ja eläinkunnan tuotteissa esiintyvä menakinoni eli K2-vitamiini. K-vitamiini on välttämätön veren hyytymistekijöille. Se edistää myös luuston terveyttä vaikuttamalla kalsiumin aineenvaihduntaan. K-vitamiini tukee vastustuskykyä ja estää verisuonten kalkkeutumista.
K-vitamiinin lähteet
K-vitamiinia on lähinnä vihreiden kasvisten viherhiukkasissa, koska kasvit tarvitsevat sitä yhteyttämiseen. Eläinkunnan tuotteissa on vain vähän K-vitamiinia. Hyviä K-vitamiinin lähteitä ovat mm:
mangoldi, lehtikaali, vuonankaali
kuivattu basilika ja timjami
korianteri, tilli
nokkonen
pinaatti
ruusukaali
K-vitamiinin puutosoireet
K-vitamiinin puutos on melko harvinaista koska suolistobakteerit muodostavat sitä. Puutos voi oireilla
mustelmaherkkyytenä, mustelmina
verenvuotoina
haavojen hitaana paranemisena
Suolistosairauksien ja imeytymishäiriöiden kohdalla voi ilmetä K-vitamiinin puutetta. Vastasyntyneet kuuluvat ensimmäisinä päivinään riskiryhmään, koska heillä ei ole suolistossaan K-vitamiinia muodostavia mikrobeja. Sisäisten verenvuotojen ehkäisemiseksi vastasyntyneille annetaan K-vitamiinipistos synnytyssairaalassa.
K-vitamiinin tarve
K-vitamiinin tarve- ja suositusmääriä on vaikea antaa, koska bakteerien suolistossa aikaansaaman synteesin merkitystä ei tiedetä. Esimerkiksi paksusuolen bakteereista E. coli on erityisen tehokas K-vitamiinin muodostaja. Joidenkin tutkimusten mukaan noin puolet maksan K-vitamiinista on suolistobakteerien muodostamaa. Suomessa ei ole annettu K-vitamiinin saantisuosituksia. Kansainväliset suositukset vaihtelevat 60-80 mikrogramman välillä vuorokaudessa aikuisille.

LOUNA Lab