LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Keliakian oireet, testaus, toteaminen ja hoito

June 7, 20225 min.

By LOUNA Lab

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljojen gluteeni tuhoaa suoliston nukkapintaa. Sen puhkeamiseen tarvitaan altistus gluteeniviljoille ja perinnöllinen alttius. Suomalaisista noin kahdella prosentilla on keliakia, ja suurin osa sairastaa sitä tietämättään. Keliakian oireisiin kuuluvat mm. erilaiset vatsa- ja suolisto-oireet, väsymys ja painon lasku. Suolisto- ja ihokeliakia diagnosoidaan verikokeiden ja koepalojen avulla. Hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Mikä on keliakia? Syyt ja esiintyvyys

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa viljojen gluteeni vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan limakalvojen soluja ja tuhoaa limakalvon nukkakerrosta. Nukkakerros tuhoutuu vähitellen ja johtaa kaikkien ravintoaineiden (vitamiinit, mineraalit, rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit) imeytymishäiriöön sekä tyypillisesti painon menetykseen. Gluteeni on valkuaisaine, jota löytyy yleisimmin käytetyistä kotimaisista viljoista vehnästä, ohrasta ja rukiista.

Keliakian syitä ei täysin vielä ymmärretä, mutta sen puhkeamiseen tarvitaan altistus gluteeniviljoille, perinnöllisyys ja mahdollisesti tarpeellisten ruoansulatusentsyymien puuttuminen. Autoimmuuniteoria on myös keliakian synnyn taustalla. Arvioidaan, että jokin osa elimistön immuunijärjestelmästä luulee viljan gluteenia ”vieraaksi” ja hyökkää sitä vastaan vahingoittaen samalla suoliston nukkapintaa.

Keliakia on perinnöllinen tauti, jonka vuoksi keliakiaa sairastavan henkilön lasten oireita tulisi seurata. Tarvittaessa olisi hyvä käydä verikokeissa, esimerkiksi muutaman vuoden välein.

Keliakian oireet

Monilla tauti on oireeton, mutta keliakia voi myös oireilla monilla tavoin. Oireet eivät aina liity suolistoon. Oireisiin kuuluvat mm:

 • selittämätön väsymys

 • suolisto-oireet kuten turvotus, ilmavaivat, ripuli, vaalea uloste, vatsakivut

 • migreeni

 • lihas- ja nivelkivut

 • masennus ja muut mielenterveyden haasteet

 • käytöshäiriöt

 • neurologiset oireet, ataksia, epilepsia, dementia

 • lapsilla kasvun hidastuminen ja murrosiän viivästyminen

 • painon putoaminen

 • vaalea iho ja kieli, aftat

 • luuston ongelmat kuten kipu tai taipumus saada murtumia helposti

 • kuukautishäiriöt, hedelmättömyys

 • anemia, vitamiininpuutokset

Keliakian onkin sanottu matkivan monia muita sairauksia laajan oirekirjon vuoksi.

Suolisto- ja ihokeliakia

Keliakiaa on kahta eri tyyppiä: suolisto- ja ihokeliakiaa. Ihokeliakia poikkeaa suolistokeliakiasta siten, että se ei välttämättä aiheuta ollenkaan vatsa- ja suolisto-oireita vaan näkyy ainoastaan iholla. Ihokeliakian tyypillinen oire on kutina sekä nesterakkulat (2–6 mm suuruiset) hiuspohjassa, kyynärpäissä, polvissa, pakaroissa ja joskus myös jalkapohjissa sekä kämmenissä tai suussa. Ihokeliakiaa esiintyy joka kuudennella keliaakikolla ja useammin miehillä kuin naisilla. Suurin osa suolistokeliakiaa sairastavista puolestaan on naisia.

Keliakian toteaminen

Suolistokeliakia voidaan testata verikokeilla. Keliakian yhteydessä ihmiselle muodostuu vasta-aineita elimistön omia rakenteita vastaan ja niitä ovat mm. transglutaminaasi, endomysium ja gliadiinipeptidi vasta-aineet. IgA-luokan transglutaminaasivasta-aineet, keliakia verikoe nimeltä S-TTGABA on kaikkein herkin ja tarkin keliakiatesti. Verikoe tulee ottaa ennen gluteenittoman ruokavalion aloittamista. Epäselvissä tapauksissa keliakiadiagnoosi varmistetaan ohutsuolesta otettavasta kudosnäytteestä. Ihokeliakiaa epäiltäessä koepala otetaan terveeltä iholta ihottuman vierestä.

Keliakian hoito

Keliakian hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Se tarkoittaa vehnää, ohraa ja ruista sekä tavallista kauraa sisältävien viljavalmisteiden välttämistä. Gluteeniton kaura käy monelle ja on mahdollista käyttää myös gluteenitonta, prosessoitua vehnätärkkelystä. Sen ravintoainepitoisuus on tosin heikohko. Pienikin määrä gluteenia voi aiheuttaa oireita keliaakikolle, minkä vuoksi ruokavalion suhteen tulee olla tarkka. Luontaisesti gluteenittomia viljoja ovat mm. hirssi, amarantti, tattari, riisi, maissi, kvinoa ja teff. Nykyään kaupoista ja ravintoloista on hyvin saatavilla gluteenittomia vaihtoehtoja. Gluteenittomien viljatuotteiden käyttö voi vähentää kuidun saantia, mihin tulisikin ruokavaliossa kiinnittää huomiota.

Osalla keliaakikoista ohutsuolen suolinukan vauriot korjaantuvat nopeasti ja vasta-ainepitoisuudet muuttuvat normaaleiksi. Osalla paranemiseen menee pidempi aika ja suolisto- ja muut yleisoireet saattavat jatkua. Usein toistuviin oireisiin voi liittyä jokin toinen sairaus, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä, suoliston bakteerien liikakasvu tai tulehdukselliset suolistosairaudet (Crohnin tauti tai haavainen paksusuolen tulehdus) tai laktoosi-intoleranssi. Nämä tulisi selvittää ja poissulkea oireiden jatkuessa.

LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab