LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Lasko (B-La) kertoo kehon tulehduksesta

September 6, 20223 min.

By LOUNA Lab

Lasko eli senkka (B-La) on verikoe, joka mittaa punasolujen laskeutumisnopeutta. Korkea laskoarvo kertoo yleensä elimistön pidempiaikaisesta tulehdustilasta. Lasko sopii esimerkiksi tulehdussairauksien seurantaan. Lasko on yksi vanhimmista laboratoriokokeista. Sillä mitataan pitkäaikaisten tulehdussairauksien aktiivisuutta. Lasko nousee ja laskee tulehdustilanteissa hitaasti, jonka takia se sopii erityisesti pitkäaikaisten tulehdussairauksien, kuten reuman hoidon seurantaan. Lasko ei sovi kovin hyvin akuutin tulehduksen toteamiseen, vaan silloin parempi tutkimus on nopeasti reagoiva CRP. Laskoarvo kohoaa varsinkin bakteeri-infektioiden yhteydessä, mutta myös sidekudossairauksissa, kudosvaurioissa, joissakin syövissä sekä kaikissa sairauksissa, joissa valkuaisaineiden määrä veressä on lisääntynyt.

Mistä korkea lasko johtuu?

Laskoarvo nousee ikääntyessä, joten vanhemmilla ihmisillä viitearvot ovat korkeammat kuin nuorilla. Naisilla lasko on korkeampi kuin miehillä, ja myös raskaana olevilla lasko voi olla tavallista korkeampi. Lasko voi kohota erilaisista harmittomistakin syistä. Lievästi kohonneesta laskoarvosta ei siis tarvitse huolestua. Jos laskoarvo ylittää selvästi viitearvot tai samalla esiintyy muita oireita, on tilanteesta hyvä keskustella lääkärin kanssa. Anemiassa lasko voi kohota liian suureksi, koska anemiassa alhainen hemoglobiini häiritsee menetelmää, jolla lasko mitataan.

Laskon viitearvot

Lasko tutkitaan kyynärtaipeesta otettavasta verinäytteestä. Tutkimuksen koodi on B-La. Laskon yksikkö ilmoitetaan millimetriä tunnissa (mm/h).

  • 0–16-vuotiaat pojat ja tytöt 1–15 mm/h

  • 17–29-vuotiaat miehet alle 10 mm/h ja naiset alle 20 mm/h

  • 30–39-vuotiaat miehet alle 15 mm/h ja naiset alle 25 mm/h

  • 40–49-vuotiaat miehet alle 20 mm/h ja naiset alle 25 mm/h

  • 50–59-vuotiaat miehet alle 25 mm/h ja naiset alle 30 mm/h

  • 60–69-vuotiaat miehet alle 25 mm/h ja naiset alle 35 mm/h

  • 70–79-vuotiaat miehet alle 30 mm/h ja naiset alle 40 mm/h

  • 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat miehet alle 35 mm/h

  • 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat naiset alle 45 mm/h

Tutkimukseen pääset myös ilman lääkärin lähetettä

LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab