LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Laboratoriotutkimukset kiinnostavat - hyvinvointia haetaan nyt pintaa syvemmältä

June 8, 2021

By LOUNA Lab

Aamulla metsälenkille, lounaaksi kesäkurpitsapastaa ja illalla joogaa. Hyvinvointi kiinnostaa yhä useampaa, ja sen myötä terveistä elintavoista on tullut uusi normaali. Myös hyvinvoinnin mittaaminen älysormuksilla ja aktiivisuusrannekkeilla on lyönyt viime vuosina läpi – yksi keräilee askeleita ja toinen seuraa untaan. Verenpaineenkin voi mitata omalla kotisohvallaan. Moni ei edes muista, että aiemmin siihen tarvittiin lääkäriä tai terveydenhoitajaa.

Laboratoriotutkimukset ovat uusin tapa mitata hyvinvointia. Verikokein tehtävissä tutkimuksissa ei sinällään ole mitään tavatonta: erilaisia arvoja on mitattu jo vuosikymmenet. Lähtökohta on kuitenkin uusi, sillä testien tarkoituksena on hyvinvoinnin edistäminen ja oman terveyden ylläpitäminen. Uutta on myös se, että tutkimuksiin hakeudutaan omasta halusta ja myös ilman lääkärin lähetettä.

Perinteisesti verikokeissa on totuttu käymään silloin, kun jokin on pielessä ja lääkäri kirjoittaa potilaalle lähetteen laboratorioon. Monet eivät edes tiedä, että useimpiin kokeisiin pääsee myös ilman lähetettä. Terveysalalla on kuitenkin tapahtumassa muutos. Nykyisin ymmärretään, että verikokeista on paljon muutakin hyötyä kuin sairauksien seulominen.

Laboratoriotutkimukset elämäntilanteen mukaan

LOUNA on uudenlainen terveydenhoitoalan palvelu, joka tarjoaa laboratoriotutkimuksia hyvinvoinnista kiinnostuneille. Valikoimassa on runsaasti vaihtoehtoja erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin. Voit valita yksittäisen testin tai kattavan testipaketin -  ja tutkimukseen pääset ilman lähetettä.

Laboratoriotutkimukset antavat tärkeää tietoa omasta terveydentilasta ja siitä, onko elintapoja mahdollisesti syytä tarkistaa. Testaamisesta on hyötyä myös silloin, jos jokin omassa hyvinvoinnissa askarruttaa. Monia mietityttää esimerkiksi ferritiini- ja D-vitamiiniarvot.

Verikokeessa käymisestä voi olla apua myös terveysongelmien ennaltaehkäisyssä. Kun elintapojaan muuttaa nyt, saattaa välttyä sairauden puhkeamiselta 10 vuoden kuluttua. Verikokeita kannattaakin käyttää elämäntaparemontin tukena: on palkitsevaa seurata, miten vaikkapa rasva- ja verensokeriarvot kehittyvät vuoden aikana.

Virtaa ja mielenrauhaa tuloksista

Voit ostaa testipaketin LOUNAn verkkopalvelusta ja varata ajan sinua lähellä olevaan toimipisteeseen. Toimipisteitä on yli 20 ympäri Suomea. Saat tulokset nopeimmillaan jo seuraavana päivänä ja voit tarkastaa ne My LOUNA -palvelusta. Tulokset kerrotaan selkeästi ja kansantajuisesti. Näet heti, ovatko arvosi viitearvojen sisällä.

Mikäli jokin arvo on poikkeava, saat arvion siitä, mistä tilanne saattaa johtua. On hyvä olla yhteydessä lääkäriin tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen, jos tutkimustuloksista herää huolta tai kysymyksiä.

Jos olet kiinnostunut seuraamaan hyvinvointiisi vaikuttavia arvoja, verikokeissa kannattaa käydä säännöllisesti. Näet My LOUNAsta kaikkien testiesi tulokset, joten arvojen kehittymistä on helppo seurata. Säännöllisestä testaamisesta on hyötyä etenkin silloin, jos jokin arvo – kuten vaikkapa veren rasva-arvo – on viitearvojen ulkopuolella.

Tieto elimistön tilasta tuo mielenrauhaa ja motivoi ylläpitämään terveitä elintapoja. Rahallinen satsaus verikokeisiin on pieni, mutta hyöty voi olla merkittävä.

author

LOUNA Lab