LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

A woman in her forties is in the best shape of her life, even though her body is already preparing for menopause.

January 25, 20225 min.

By LOUNA Lab

Nelikymppinen nainen elää monella tavalla elämänsä kukoistuskautta: jos hänellä on lapsia, hän on usein ohittanut raskaimman pikkulapsivaiheen, ja elämässä jää enemmän aikaa omille kiinnostuksen kohteille.  Hyvinvoinnista huolehtiminen jää toisinaan kuitenkin jalkoihin. Voi kärsiä kiireestä tai ongelma saattaa olla juuri päinvastainen – oma olo on sen verran hyvä, ettei siihen huomaa panostaa. Nelikymppisenä luodaan kuitenkin pohja sille, millainen vointi on vanhempana ja miten oma keho ottaa vastaan usein jo tässä iässä alkavat hormonaaliset muutokset.    

”Naisen hormonaaliset muutokset alkavat usein aiemmin kuin yleensä ajatellaan tai nainen itse niitä huomaa. Niin sanottu premenopaussi alkaa yleensä 41–48-vuotiaana, ja tämä vaihe kestää vuodesta jopa kymmeneen vuoteen. Munasarjojen ikääntymisen ensimmäinen merkki on tyypillisesti kierron lyheneminen, mutta premenopaussissa ei ole vielä estrogeenivajetta”, kertoo lääkäri, kirjailija ja kolumnisti Pippa Laukka.   

Premenopaussi voi olla kuitenkin niin huomaamaton, ettei nainen itse kiinnitä asiaan huomiota. Vaihdevuosien läheisyys huomataan vasta, kun tunnetummat vaihdevuosioireet, eli kuumat aallot, hikoilu ja uniongelmat alkavat.  

  ”Nelikymppisen naisen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiinsa, sillä se on paras vastalääke alkavia vaihdevuosioireita vastaan. Kun nelikymppisenä pitää kiinni hyvistä elämäntavoista kuten monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta, kunnon yöunista ja liikkumisesta, niitä on helppo jatkaa sitten vaihdevuosienkin aikana”, Laukka toteaa.  

Mistä tietää, milloin vaihdevuodet ovat alkaneet? 

Varsinainen menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat suomalaiselle naiselle keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta se vaihtelee elintapojen ja perimän mukaan. Yleensä vaihdevuodet alkavat 45–55 vuoden välillä, ja niiden oireet kestävät tavallisesti 1–2 vuotta, mutta joillakin jopa 10–20 vuotta. 

  ”On tärkeä muistaa, että vaihdevuodet eivät etene lineaarisesti vaan aaltoillen. Siksi naisen saattaa olla vaikea tietää, ovatko ne alkaneet vai eivät. Unihäiriöt voivat esimerkiksi osua yhteen muuten raskaan elämäntilanteen kanssa, jolloin ne menevät esimerkiksi työstressin piikkiin”, Laukka toteaa.    

Koska naisen hormonitoiminta on kuukautiskierron vuoksi syklistä, yksittäinen laboratoriotestikään ei anna täyttä varmuutta siitä, ovatko premenopaussi tai vaihdevuodet alkaneet vai eivät. 

  ”Mutta laboratoriotesteistä voi huomata, jos estrogeenitaso on selkeästi alhainen jo nelikymppisenä ja jos on lisäksi yleisiä vaihdevuosioireita, esimerkiksi lihas- tai nivelkipuja, alakuloisuutta, hikoilua tai univaikeuksia. Näillä tiedoilla voi olettaa, että premenopaussi tai varsinainen perimenopaussi on alkanut”, Laukka toteaa. 

Avoin keskustelu auttaa 

Vaikka viime vuosina keskustelu naisen ikääntymiseen liittyvistä asioista, kuten premenopaussista ja vaihdevuosista, on lisääntynyt, aiheeseen liittyy edelleenkin turhaa vaikenemista.    

”Naisen ikääntymiseen liittyvistä muutoksista ei edelleenkään puhuta turuilla ja toreilla, koska aiheeseen liittyy tunne naiseuden katoamisesta hormonitoiminnan myötä. Siksi ensimmäiset oireet jäävät usein huomaamatta ja apua vaivoihin haetaan todella myöhään, jos ollenkaan. Monen elämänlaatu kuitenkin paranisi huomattavasti esimerkiksi hormonikorvauksen ansiosta”, Laukka toteaa.    

Hänen mukaansa tärkeintä olisi kuitenkin, että nainen pitää jo nelikymppisestä saakka huolta itsestään.   

”Liikunnan merkitystä ei voi korostaa liikaa. Se pitää huolta perusaineenvaihdunnasta, auttaa nukkumaan paremmin, pitää yllä lihasvoimaa ja tasapainoa, jotka ikääntymisen myötä tuppaavat heikentymään. Monille aiemmin hoikillekin kertyy tässä vaiheessa vatsaan hormonimakkara, joten liikunta auttaa myös pitämään painon kurissa. Koska vaihdevuosiin liittyy usein lihas- ja nivelkipuja, liikunnasta saattaa olla kiusaus luistaa. Siksi on erityisen tärkeää, että liikunta olisi jo nuoruudessa tai viimeistään nelikymppisenä opittu tapa, josta pidetään ikääntyessä kiinni”, Laukka muistuttaa. 

Mahdollisuus panostaa itseen 

Nelikymppisellä naisella on usein enemmän mahdollisuuksia panostaa itseensä, kun lapset eivät vaadi enää jatkuvaa huomiota ja hoivaa. Yleensä työelämässäkin oma rooli on tässä kohtaa jo vakiintunut.   

”Tässä iässä nainen tuntee itsensä jo varsin hyvin. Moni on oppinut, että aina ei tarvitse elää olemalla muiden käytettävissä. Nyt viimeistään on lupa ja mahdollisuus keskittyä nautiskelemaan ja miettiä, mitä itse elämässä haluaa. Vaihdevuosien psyykkisiä hyötyjä voivat olla itsetunnon kasvu, myötätunnon lisääntyminen ja kyky elää tässä hetkessä”, Laukka luettelee.   

”Neli-viisikymppisen naisen kannattaa panostaa ja keskittyä hyviin asioihin elämässään. Hormonitoiminnan hiipumisessakin voi ajatella, että esimerkiksi ehkäisytarpeen poistuminen on helpotus. Jos kuukautiset ovat olleet kivuliaat tai muuten hankalat, niistä pääsee eroon. Uskon positiivisen psykologian voimaan. Elämä on täynnä erilaisia muutosvaiheita ja tämä on yksi niistä. Jos vaihdevuosioireet ovat hankalat, niihin kannattaa hakea apua”, Laukka kannustaa. 

Onko minulla vaihdevuodet? 

Vaihdevuosien oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat yksilöllisesti erittäin paljon, osalle ei tule haittaavia oireita lainkaan.   

Tavallisimpia vaihdevuosioireita ovat erilaiset unihäiriöt, jotka voivat puolestaan aiheuttaa päiväväsymystä, suorituskyvyn laskua, mielialaoireita, ja stressin vuoksi jopa lisätä somaattisten sairauksien riskiä. 

Vaihdevuosien tunnetuimpia ja yleisimpiä oireita ovat kuumat aallot ja yöhikoilu. Nämä oireet ovat yleensä seurausta vaihdevuosiin liittyvistä hormonaalisista muutoksista.   

Lihas- ja nivelkipuja on vaihdevuosien aikana useammalla kuin joka kolmannella naisella, vaikka moni tuskin edes osaa yhdistää niitä vaihdevuosiin. Kipuja ja särkyjä voi olla ympäri kehoa, lisäksi tunne lihasten ja nivelten jäykkyydestä on yleistä. 

  Kun haluat tietää oman elimistösi hyvinvoinnin, kannattaa se tutkia laboratoriotestillä. Voit ostaa valmiita paketteja ja lisätä niihin myös yksittäisiä tutkimuksia. Esimerkiksi: 

Naisen terveysarvot

Estradioli

author

LOUNA Lab