LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Uudenvuodenlupaukset – vuoden paras vitsi? Lue, mitä sanoo Pippa Laukka.

December 28, 20215 min.

By LOUNA Lab

Uusi vuosi on lupausten aikaa. Jotta ne eivät jäisi pelkiksi lupauksiksi, kannattaa käyttää hetki sen miettimiseen, mitä lupaa ja kenelle. Pippa Laukalla on selvät sävelet sen suhteen, millaisia lupauksia on mahdollista toteuttaa. 

”Meitä ihmisiä on moneen junaan: heitä, jotka eivät lupaa mitään, koska lupaukset eivät kuitenkaan pidä, ja heitä, jotka lupaavat sitä sun tätä vaihtelevalla menestyksellä”, urheilulääkäri Pippa Laukka nauraa. 

Laukan mukaan elämäntapamuutoksen tehneistä kolmannes lipsahtaa jo ensimmäisellä viikolla. Puolessa vuodessa joka toinen on unohtanut lupauksensa, ja seuraavaan vuodenvaihteeseen mennessä lupauksissaan on pysynyt vain yksi kymmenestä. Mistä tämä johtuu? 

”Yleensä lupaukset ovat liian suuria. Halutaan lisätä liikuntaa, syödä monipuolisemmin ja nukkua enemmän. Ihmiset eivät tiedä mistä aloittaa, kun sekä lupauksia että niiden toteuttamistapoja on niin paljon”, listaa Laukka. 

Kuulostaa tutulta. Perinteiset uuden vuoden lupaukset tuntuvat tuovan kaivatun ryhtiliikkeen pimeän syksyn ja herkuttelujoulun jälkeiseen elämään. Millaisia ovat lupaukset, joista pystyy pitämään kiinni? 

”Hyvinvoinnissa realistiset tavoitteet ovat parhaita. Kun ihminen tietää, mitä keho kaipaa, voi lupaukset tehdä omaa parasta ajatellen. Jos ei ole aivan varma, mitä kroppa kaipaa, sen voi varmistaa menemällä laboratoriotesteihin. Sen jälkeen paperilla on mustaa valkoisella siitä, kaipaako elimistö lisää kaliumia, rautaa vai c-vitamiinia”, sanoo Laukka. 

Pidä tavoitteet tarkkoina 

Kiinnostus omaa terveyttä ja hyvinvointia kohtaan on hyvä alku kaikille lupauksille. Hyvinvoinnin mittaaminen alkaa olla arkipäivää, ja laboratoriotutkimuksiin ei tyypillisesti tarvita edes lähetettä. 

”Farkkukoko, vaa’an lukema tai muut ”musta tuntuu” -mittarit on syytä vaihtaa terveyden kannalta kestävämpiin - Esimerkiksi tutkittuun tietoon, kuten laboratoriotesteihin. Silloin tavoitteesta on helpompi pitää kiinni ja onnistumista on helpompi mitata”, kertoo Laukka. 

Kun oma hyvinvointi ja terveydentila kiinnostaa, voi verikokeisiin hakeutua matalalla kynnyksellä. LOUNA tarjoaa juuri näihin tarkoituksiin sopivia laboratoriopalveluita. Tarjolla on niin kelle tahansa sopivia laajoja terveystarkastuspaketteja kuin täsmätuotteitakin, esimerkiksi aktiivi- ja kuntoliikkujalle tarkoitetut paketit ja vaikkapa vitamiinitasojen seurantaan tarkoitetut paketit. Itselle sopivimman löydät lounalab.fi. 

Kuva: Inka Soveri

author

LOUNA Lab