D-vitamiini: saanti, suositus, puutos ja mittaus
3. kesäkuuta 2022 • 5 min.
Kirjoittaja: LOUNA Lab
D-vitamiini on ihmiselle välttämätön ja rasvaliukoinen vitamiini. Sitä tarvitaan lähes kaikissa kudoksissa, ja se on merkittävä luuston terveydelle sekä kalsiumin ja fosforin imeytymiselle. D3- vitamiini on tärkeä myös vastustuskyvylle. Sen virallinen saantisuositus vaihtelee 10–20 mikrogrammaan päivässä, mutta sen tarve saattaa vaihdella suuresti yksilöllisistä eroista johtuen. D3-vitamiinipitoisuuksia mitataan verestä S-D-25-tutkimuksella.
D-vitamiinin merkitys
D-vitamiini on tärkeä luustolle, koska se edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä sekä luiden pysymistä kunnossa. D-vitamiinin ja kalsiumin saanti ehkäisee osteoporoosia eli luukatoa. D-vitamiinia tarvitaan normaaliin immuunipuolustukseen. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ylähengitystieinfektioiden riski kasvaa silloin, jos D-vitamiinista on suuri puutos (veren kalsidioli alle 25 nmol/l). Infektioriski voi olla suurentunut jo alle 75 nmol/l pitoisuudella. Myös koronavirusinfektioon sairastumisriski on todettu olevan suurempi, jos kalsidiolipitoisuus on alle 50 tai 75 nmol/l. D-vitamiinin puutoksen vaikutuksia tutkitaan myös monien sairauksien yhteydessä, kuten diabetes, syöpä, hermoston rappeumataudit ja MS-tauti. D-vitamiinin merkitys on kuitenkin vielä epäselvä.
D-vitamiinin eri muodot
D-vitamiinin tärkein muoto on D3 eli kolekalsiferoli, jota muodostuu kesällä auringon ultraviolettisäteilyn (UVB) vaikutuksesta iholla. Ruoasta D3-vitamiinia saa suurempia pitoisuuksia ainoastaan kalasta. D2-vitamiinia (ergokalsiferoli) puolestaan esiintyy kasvisruokavaliossa, mutta pieniä määriä, joten kasvissyöjien on hyvä varmistaa D-vitamiinin saanti esimerkiksi ravintolisin. Maksa valmistaa D3-vitamiinista kalsidiolia, joka on D-vitamiinin varastomuoto. Verikokeilla mitataan kalsidiolipitoisuuksia, jotta saadaan selville D-vitamiinin pitoisuus veressä.
D-vitamiinin lähteet
D-vitamiinia saadaan luonnollisesti auringonvalosta sekä joistakin ruuista, kuten rasvaisesta kalasta. Suomessa osaan elintarvikkeista, kuten nestemäisiin maitotuotteisiin (maito, jogurtti) ja ravintorasvoihin (margariinit), lisätään D3-vitamiinia. Kasviperäistä D2-vitamiinia ei ole elintarvikkeissa juuri ollenkaan, lukuun ottamatta joitakin sieniä, kuten kantarelleja. Yleensä ravinnosta on vaikea saada riittävästi D3-vitamiinia, minkä vuoksi D-vitamiinilisä on suositeltava.
D-vitamiinin saantisuositus
Suomen Ruokavirasto suosittelee 10 mikrogramman D-vitamiinilisää 1–74-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa päivässä. Terveen aikuisen 10 mikrogramman saantisuositus on todennäköisesti liian alhainen. Pohjoisen kylminä ja pimeinä talvikuukausina. Suomalaistutkimuksen mukaan lähes neljäsosalla miehistä ja viidesosalla naisista on puutetta D-vitamiinista. D-vitamiinisuosituksissa tulisi huomioida yksilöllinen tarve kuten henkilön ikä, paino, kalsidiolin määrä veressä ennen talvikautta ja auringonvalon saanti.
D-vitamiinin puutos ja puutosoireet
D-vitamiinin puutos voi syntyä, jos sitä ei saada tarpeeksi ravinnosta ja auringonvalosta. Puutosta voi syntyä erityisesti
jos ei käytä riittävästi maitotuotteita/ravintorasvoja tai on kasvissyöjä tai vegaani
yli 65-vuotiailla, jotka eivät oleskele auringossa. Lisäksi heidän D-vitamiinin saantinsa auringosta on alentunut jopa 30 prosenttiin verrattuna nuoren henkilön tuotantoon.
pienillä lapsilla ja raskaana olevilla/imettävillä äideillä.
ylipainoisilla, joiden vitamiinintarve on suurempi.
henkilöillä, joilla on ravintoaineiden imeytymishäiriö (keliakia, laktoosi-intoleranssi, suolistosairaus jne.)
tummaihoisilla, joiden iho tuottaa Suomen auringossa vähemmän D-vitamiinia kuin vaaleaihoisilla.
Väsymys tai heikko vastustuskyky voi kertoa D-vitamiinin puutteesta. Suuri D-vitamiinin puute voi aiheuttaa osteomalasiaa eli luuston pehmenemistä. Sen oireena on kivut etenkin selkärangan alueella ja joskus raajojen vähäinen käyristyminen.
D-vitamiinin yliannostus
D-vitamiinia on käytännössä mahdotonta saada liikaa auringonvalosta tai ravinnosta tai käytettäessä D-vitamiinivalmisteita ohjeiden mukaan. Puutoksesta kärsivien yksilöllinen D-vitamiinisuositus tulisi laatia veren kalsidiolimittausten perusteella. Raportoidut D-vitamiinimyrkytykset ovat tyypillisesti liittyneet munuaispotilaan saamaan liian suureen kalsitrioliannokseen (D-vitamiinin aktiivinen muoto).
D-vitamiinin mittaus ja viitearvot
LOUNAn D-vitamiinitutkimuksella selvitetään D-vitamiinin pitoisuus veressä. Tutkimus S-D-25 mittaa veren kalsidiolipitoisuuden, eli D-vitamiinin varastomuodon. Viitearvot:
alle 25 nmol/l (vakava puutos)
25–50 nmol/l (puutos)
50–75 nmol/l (riittävä)
75–120 nmol/l (tavoite osteoporoosipotilailla)
yli 375 nmol/l (myrkyllinen)
D-vitamiinipitoisuus on luonnostaan korkeimmillaan loppukesällä ja matalimmillaan keskitalvella johtuen auringonvalon määrästä. LOUNA Labilta saat D-vitamiinitutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.
![author](https://images.ctfassets.net/qcptjigo105t/1PYd9V6giD5MKUBYi45xk4/9c261a9e0867b7dc2f1edf363bd1925d/LOUNA-Lab-logo_musta_pienennetty.jpg)
LOUNA Lab