Ostoskori

Folaatti: lähteet, puutos, tarve, viitearvot

15. elokuuta 20225 min

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Folaatti on välttämätön vesiliukoinen vitamiini, josta useilla suomalaisilla on puutetta. Etenkin raskautta suunnittelevien, raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi huolehtia folaatin saannista. Sitä tarvitaan mm. valko- ja punasolujen muodostumiseen sekä sikiön kehitysvaiheessa. Folaattia saadaan runsaasti esim. vihreistä lehtikasviksista. Sen puute aiheuttaa mm. väsymystä, huimausta ja hermostollisia oireita, suurempi puute voi aiheuttaa anemian.

Foolihappo, folasiini ja folaatti ovat kaikki samasta vitamiinista käytettyjä nimiä. Sitä kutsutaan myös B9 vitamiiniksi. Folaatti on vitamiinin aktiivinen muoto ja foolihappo synteettinen. Se on saanut nimensä siitä, että sitä on paljon vihreissä lehtivihanneksissa (folium=lehti).

Folaatin tehtävät

Folaattia tarvitaan valko- ja punasolujen muodostumiseen sekä kudosten uusiutumiseen. Se on erityisen tärkeä raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville, koska sitä tarvitaan ehkäisemään kehittymättömän sikiön hermostoputken sulkeutuminen ja ehkäisemään hermostovaurioita. Folaattia tarvitaan myös aivojen ja DNA:n toimintaan. Se saattaa mm. vähentää Alzheimerin taudin riskiä.

Folaatin lähteet

Folaattia on runsaasti vihreissä lehtikasveissa kuten pinaatissa tai parsakaalissa, marjoissa, hedelmissä, palkokasveissa ja joissakin eläinkunnan tuotteissa kuten maksassa ja munuaisissa. Folaatti tuhoutuu helposti valon ja kuumennuksen vaikutuksesta, minkä vuoksi kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi saada päivittäin myös tuoreena.

Erityisen paljon folaattia on:

  • maksa- ja munuaisruuissa

  • mustapavuissa, ruskeissa ja valkoisissa pavuissa

  • nokkosissa

  • pinaatissa, lehtikaalissa

  • parsassa persiljassa

  • punajuuressa

Folaattia lisätään usein myös teollisiin ruokiin ja viljavalmisteisiin.

Folaatin puutteen aiheuttamat oireet

Folaatin puutos voi oireilla

  • huimauksena

  • väsymyksenä

  • muistihäiriöinä

  • ruokahaluttomuutena

  • kasvun hidastumisena

  • huonona vastustuskykynä

  • raajojen heikkoutena ja tuntohäiriöinä, lihasheikkoutena

  • masennuksena ja ärtyisyytenä

  • suun ja ruokatorven limakalvotulehduksena

  • hermostollisina oireina

Suurempi puute voi aiheuttaa megaloplastisen anemian, jossa punaiset verisolut ovat suuria ja usein epämuodostuneita.

Vitamiinin puutetta voi esiintyä raskausaikana pitkään jatkuneen pahoinvoinnin seurauksena.

Folaatin tarve

Foolihapon tarve vaihtelee 300–500 mikrogramman välillä. Miehille ja menopaussin ohittaneille naisille suositellaan 300 mikrogrammaa päivässä, hedelmällisessä iässä oleville naisille 400 mikrogrammaa ja raskaana oleville sekä imettäville 500 mikrogrammaa. Suomalaisten, etenkin naisten, folaatin saanti on yleisesti ottaen liian vähäistä.

Folaatin mittaus ja viitearvot

Folaattiarvoja (fS-Folaat) mitataan mm. anemian kohdalla, raskausaikana, imeytymishäiriöissä (keliakia) erilaisten sairauksien ja lääkitysten seurannassa (kuten reuma ja metformiini). Folaatin viitearvot ovat 5,3–40 nmol/l.

Laboratoriotutkimukset LOUNA Labista helposti ja nopeasti ilman lähetettä

Mittaa veriarvosi silloin, kun jokin hyvinvoinnissasi askarruttaa tai kun haluat varmistaa elinvoimasi säilymisen ennakoivasti. Elintapojen muutoksella saatat estää sairauksia puhkeamasta myöhemmin.

LOUNA Labilla voit selvittää folaattiarvosi helposti. LOUNAn tutkimusten tulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

Tutustu myös esimerkiksi Naisen terveysarvot- tai Naisen hedelmällisyysarvot -paketteihin, jotka sisältävät folaattitutkimuksen lisäksi muita naisen keholle tärkeitä tutkimuksia.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab