Kalium - lähteet, puute, oireet, mittaus
3. kesäkuuta 2022 • 5 min.
Kirjoittaja: LOUNA Lab
Kalium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine ja tärkeä veren suola, joka osallistuu munuaisten, keskushermoston, sydämen sekä lihasten aineenvaihduntaan. Munuaiset säätelevät kehossa kaliumpitoisuutta ja poistavat sitä virtsan mukana. Kaliumin puutetta voi aiheutua esim. mahataudin, voimakkaan hikoilun tai lääkitysten vuoksi. Puute voi oireilla mm. rytmihäiriöinä ja verenpaineen kohoamisena. Kaliumia mitataan seerumista tutkimuksella S-K.
Kaliumin merkitys
Kalium on välttämätön kivennäisaine ja natriumin ohella toinen veren tärkeä suola. Se esiintyy elimistössä enimmäkseen solujen sisällä. Veren kaliumtasojen tulee pysyä aina tasaisena, jotta elimistö toimii normaalisti. Munuaiset säätelevät tehokkaasti elimistön kaliumtasapainoa. Jos kaliumia on elimistössä liian paljon tai liian vähän, munuaisten säätelymekanismissa saattaa olla häiriö tai kaliumia voidaan menettää jollakin muulla tavalla, kuten nesteenpoistolääkityksen vuoksi. Kalium ja natrium kuljettavat yhdessä vettä, sokeria ja kuona-aineita soluseinämien lävitse. Ne vaikuttavat elimistön nestetasapainoon ja verenpaineeseen. Natriumin ja kaliumin tasapaino on tärkeää juuri edellä mainittujen asioiden vuoksi. Suomalaiset saavat usein ruokavaliostaan paljon suolaa, joka aiheuttaa helposti turvotusta ja verenpaineen nousua. Puhutaan suolan (natriumin) vähentämisestä, mutta tulisi muistaa myös kaliumin tärkeys verenpaineen säätelyssä. Kalium osallistuu hermoimpulssien siirtoon ja säätelee lihasten supistumista. Jos elimistön kaliumtasapaino on häiriintynyt, lihasten supistuminen voi heikentyä. Erityisen haitallista tämä on sydämen toiminnalle.
Kaliumin lähteet
Mistä saa kaliumia? Kaliumia sisältäviä ruokia ovat mm:
peruna
kuivatut hedelmät kuten aprikoosi, luumu ja taateli
avokado
banaani
pinaatti
kuivattu nokkonen
valkoiset pavut
Ihminen saa ruoan mukana kaliumia, mutta ruoan kalium ei vaikuta veren kaliumpitoisuuteen.
Kaliumin puutteen syyt ja oireet
Kaliumin puutetta voivat aiheuttaa esimerkiksi mahataudit (voimakas oksentelu ja ripulointi), ruokamyrkytykset, syömishäiriöt tai voimakas hikoilu urheilun aikana. Aktiiviurheilijan tulisikin huolehtia kaliumin ja muiden elektrolyyttien saannista suorituksen aikana. Magnesiumin puute voi lisätä kaliumin tarvetta, koska magnesium säätelee kaliumin saantia elimistössä. Pitkään jatkunut stressi voi lisätä lisämunuaisen kuorikerroksen kortisoli- ja aldosteroni- hormonien tuotantoa, jotka puolestaan voivat alentaa elimistön kalium pitoisuutta ja pahentaa uupumusta. Hypokalemia eli veren alhainen kaliumpitoisuus johtuu useimmiten sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon käytettyjen nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käytöstä, koska ne lisäävät kaliumin poistumista virtsan mukana. Kaliumin puute voi oireilla mm:
lihassärkynä ja -kramppeina
väsymyksenä
rytmihäiriöinä
verenpaineen muutoksina
Kaliumin mittaus ja viitearvot
Kaliumia mitataan seerumista tutkimuksella S-K.
Kaliumin viitearvot ovat 3,6–5,0 mmol/l.
Veren kaliumpitoisuutta tutkitaan elimistön neste- ja suolatasapainon, happo-emästasapainon tai nesteenpoistolääkityksen seurannassa. Liian korkea tai alhainen kaliumtaso voi olla viite sairaudesta tai liittyä lääkityksen sivuvaikutuksiin.
LOUNA Labilta saat kaliumtutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti My LOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.
LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.
LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

LOUNA Lab