LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 18.6.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

PVK ja TVK

19. elokuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

PVK eli perusverenkuva on laboratoriotutkimus, joka antaa kattavan kuvan ihmisen verisoluista ja hemoglobiinista sekä ihmisen voinnista ja terveydentilasta. TVK eli täydellinen verenkuva on tarpeen tilanteissa, joissa halutaan tarkempi selko veren solujen tilanteesta, esimerkiksi anemiaselvitysten yhteydessä.  

PVK eli perusverenkuva on yleisesti käytössä oleva laboratoriotutkimus. Nimensä mukaisesti se antaa peruskuvan ihmisen verisoluista ja hemoglobiinista, ja siten myös hänen voinnistaan ja terveydentilastaan. Perusverenkuva sisältää useita osatutkimuksia, joilla mitataan veren hemoglobiinipitoisuutta ja lasketaan verisolut: valkosolut (leukosyytit), punasolut (erytrosyytit) ja verihiutaleet (trombosyytit).  

PVKT tai PVK+T on perusverenkuva, johon on lisätty tutkimus verihiutaleiden (trombosyytit) määrästä.   

TVK eli täydellinen verenkuva tai täysi verenkuva sisältää perusverenkuvan tutkimukset, verihiutaleiden (trombosyytit) määrän sekä valkosolujen erittelylaskennan (diffi).  

PVK:n ja TVK:n ero 

Täysi verenkuva eroaa perusverenkuvasta siten, että perusverenkuvassa annetaan veren eri soluista yksittäinen arvo, esimerkiksi leukosyyteistä kokonaislukumäärä. Täydessä verenkuvassa leukosyytit eritellään kaikki omiin ryhmiinsä. Useimmiten PVK on riittävä tutkimus. TVK tarvitaan, jos perusverenkuvasta huomataan, että valkosolujen kokonaismäärä poikkeaa selvästi normaaleista viitearvoista. TVK:ta käytetään silloin, kun halutaan selvittää tarkemmin veren solujen tilannetta, esimerkiksi anemiaselvitysten, tiettyjen tulehdussairauksien selvittämisen sekä pahanlaatuisten verisairauksien selvittämisen yhteydessä.  

LOUNA Labilta saat PVK+T sekä TVK-tutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.   

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab