My cart

B-vitamiinit: niiden tehtävät, lähteet, puutoksen oireet

June 3, 20225 min.

By LOUNA Lab

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, joita tarvitsemme ravinnosta päivittäin. B-vitamiineja tarvitaan monenlaisissa elimistön entsymaattisissa reaktioissa kofaktoreina eli katalysaattoreina, jotka mahdollistavat ja nopeuttavat kehon toimintoja. Niillä on merkitystä aineenvaihdunnassa, punasolujen muodostuksessa sekä aivojen ja hermoston terveyden ylläpitämisessä. Puutosoireet voivat olla moninaisia.

B1-vitamiini eli tiamiini

B1-vitamiinia tarvitaan useiden entsyymien toimintaan ja mm. hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Tiamiini on tärkeä myös ääreishermoston toiminnalle. Jo lievä B1-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä, ärtyneisyyttä, keskittymiskyvyn puutetta, pistelyä tai hermosärkyä. Hermostoon liittyvien oireiden lisäksi ravinnon hyödyntäminen on huonompaa, jolloin voi ilmetä ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja ummetusta. Alkoholisteilla saattaa esiintyä tiamiinin puutetta yksipuoleisen ruokavalion vuoksi, ja koska alkoholiaineenvaihdunta vaatii paljon tiamiinia. Tiamiinia saa runsaasti täysjyväviljatuotteista, sisäelimistä ja joistakin kaloista. Erityisen runsaasti B1-vitamiinia on vehnänleseissä, tuoreissa herneissä ja sienissä.

B2-vitamiini eli riboflaviini

B2-vitamiini on tärkeä soluhengityksessä ja solujen aineenvaihdunnassa. Vaikka se on tärkeä monissa solujen aineenvaihduntaan liittyvissä tapahtumissa, sen puutteen ei ole todettu aiheuttavan kovin vaikeaa sairautta. Liian vähäinen saanti voi näkyä mm. suupielten haavaumina, punoittavana tai tulehtuneena ihona erityisesti suun, silmien ja sierainten ympärillä. Riboflaviinin puutetta voi esiintyä ehkäisytablettien käyttäjillä ja vanhuksilla. B2-vitamiini on välttämätön kaikkien elävien solujen aineenvaihdunnalle, jonka vuoksi sitä on lähes jokaisessa ruoka-aineessa. Hyviä lähteitä ovat proteiinia sisältävät ruoka-aineet kuten kananmuna, maitotuotteet tai sisäelimet. Runsaasti riboflaviinia on mm. sienissä, naudanmaksassa ja munuaisissa.

B3-vitamiini eli niasiini

Nikotiinihaposta ja nikotiiniamidista käytetään yhteisnimitystä niasiini. Eläinkunnan tuotteissa vitamiini on yleisimmin nikotiiniamidina, joka on todennäköisesti myös ihmisen kehossa toimivin muoto. Niasiinilla, kuten monella muullakin B-ryhmän vitamiinilla, on merkittävä tehtävä erilaisissa entsyymijärjestelmissä. Sitä tarvitaan jokaisen solun energia-aineenvaihdunnassa (hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihdunnassa). Nikotiinihapon on todettu alentavan veren LDL- ja VLDL-pitoisuutta eli huonoa kolesterolia. Sen käyttöä lääkinnällisissä tarkoituksissa on vähentänyt suurten määrien aiheuttamat sivuvaikutukset, ns. ”flash” reaktio eli ihon punoitus, kuumoitus ja nipistely. Lievä niasiinin puutos voi oireilla väsymyksenä, välinpitämättömyytenä, ripulina tai ruokahaluttomuutena. Vaikeaan puutostautiin, pellagraan, liittyy vaikea ihotulehdus, hermostollisia ja ruoansulatukseen liittyviä häiriöitä. Pellagraa ilmenee kehittyneissä maissa lähinnä vain alkoholisteilla ja imeytymishäiriöistä kärsivillä. B3-vitamiinia on runsaasti vehnänleseissä ja hiivassa, lihassa ja kalassa.

B5-vitamiini eli pantoteenihappo

Pantoteenihaposta syntyy soluissa elimistön energiataloudelle keskeistä koentsyymiä, koentsyymi-A:ta. Se on välttämätön kaikissa energiaa vaativissa tapahtumissa. Pantoteenihappoa kutsutaan myös ”anti-stressi vitamiiniksi”. Se on välttämätön kortisolin muodostumiseen lisämunuaisen kuorikerroksessa. Sitä kuluu enemmän pitkään jatkuneessa stressissä. Lisäksi sitä tarvitaan edistämään normaalia energia-aineenvaihduntaa ja henkistä suorituskykyä. Se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja edistämään normaalia henkistä suorituskykyä. Sillä saattaa olla positiivisia vaikutuksia myös sydän- ja verisuoniterveydelle sekä rasvahappoaineenvaihduntaan. Puutosoireisiin voi kuulua mm.

  • vastustuskyvyn heikkeneminen, infektiot

  • hermosärky

  • ihotulehdukset

  • masennus, univaikeudet

  • suolistohäiriöt

  • lihasten hallinnan heikkous

  • tuntohäiriöt jalkapohjissa ja varpaissa

B5-vitamiinia saadaan lähes kaikista ruoka-aineista. Liha, muna, sisäelimet ja kala ovat tämän vitamiinin parhaita lähteitä.

B6 vitamiini eli pyridoksiini

B6 vitamiinin nimitys tarkoittaa pyridoksiinia, pyridoksaalia ja pyridoksamiinia. Ne muuttuvat elimistössä helposti toinen toisikseen tarpeen mukaan. B6-vitamiini toimii yli 60 entsyymin koentsyyminä: sen vaikutus kohdistuu kaikkien aminohappojen ja myös hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Pyridoksiinia tarvitaan hormonien rakentumiseen sekä hemoglobiinin, verisolujen ja vasta-aineiden muodostamiseen. Sen on todettu estävän verihiutaleiden kokkaroitumista ja vähentävän veritulppariskiä. B6-vitamiini edesauttaa keskushermoston normaalia toimintaa ja tuottaa mielialaan vaikuttavia noradrenaliinia ja serotoniinia. Se auttaa myös vastustuskyvyn pysymistä normaalina. B6-vitamiinin puutos voi aiheuttaa

  • ärtyisyyttä

  • pahoinvointia

  • ihottumaa, ihotulehdusta

  • suu- ja kielitulehdusta

  • masennusta, väsymystä

  • tunnottomuutta ja pistelyä raajoissa

  • unettomuutta (usein ei myös muisteta unia)

  • anemiaa (suurina puutoksina)

  • Raskauspahoinvointia on hoidettu B6-vitamiinilla, josta ei tosin ole tieteellistä merkittävää näyttöä.

B6-vitamiinia saa eniten lihasta, munasta, täysjyväviljavalmisteista ja vihanneksista. Ruoka-aineissa on yleensä B6 vitamiinia enemmän kuin muita B-vitamiineja.

B6-vitamiinin mittaus ja viitearvot

B6 vitamiinia (FP-B6-VIT) https://lounalab.fi/products/examination/b6-vitamiini mitataan usein imeytymishäiriöiden, alkoholiriippuvuuden, aliravitsemuksen tai anemian kohdalla. B6-vitamiinin viitearvot ovat 20–120 nmol/l.

Biotiini eli B7-vitamiini

Biotiinista on käytetty nimeä H-vitamiini, koska raa´an kananmunan valkuaista syöttämällä aikaansaatu vitamiinin puute aiheutti koe-eläimissä erikoisen ihottuman (H=haut eli iho). Sitä kutsutaan myös B7-vitamiiniksi. Biotiinia tarvitaan mm. hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Se edistää ihon, hiusten, kynsien ja limakalvojen pysymistä normaalina. Siten sen puute voi aiheuttaa kynsien haurastumista, hiusten kiillottomuutta, lisääntynyttä talin eritystä sekä myös huonovointisuutta ja ruokahaluttomuutta. Biotiinia saadaan mm. munankeltuaisesta, hiivasta, pähkinöistä ja sisäelimistä.

B9-vitamiini eli folaatti

Foolihappo, folasiini ja folaatti ovat kaikki samasta vitamiinista käytettyjä nimiä. Folaatti on vitamiinin aktiivinen muoto ja foolihappo synteettinen. Folaatti tuhoutuu erittäin herkästi ruuanlaitossa. Se on saanut nimensä siitä, että sitä on paljon vihreissä lehtivihanneksissa (folium=lehti). Folaattia tarvitaan valko- ja punasolujen muodostumiseen sekä kudosten uusiutumiseen. B9-vitamiini on erityisen tärkeä raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville, koska sitä tarvitaan ehkäisemään kehittymättömän sikiön hermostoputken sulkeutuminen ja ehkäisemään hermostovaurioita. Folaattia tarvitaan myös aivojen ja DNA:n toimintaan. Se saattaa mm. vähentää Alzheimerin taudin riskiä.

Folaatin puutos voi oireilla

  • huimauksena

  • väsymyksenä, muistihäiriöinä

  • ruokahaluttomuutena

  • kasvun hidastumisena

  • huonona vastustuskykynä

  • raajojen heikkoutena ja tuntohäiriöinä, lihasheikkoutena

  • masennuksena ja ärtyisyytenä

  • suun ja ruokatorven limakalvotulehduksena

  • hermostollisina oireina

Suurempi puute voi aiheuttaa megaloplastisen anemian, jossa punaiset verisolut ovat suuria ja usein epämuodostuneita. Vitamiinin puutetta voi esiintyä raskausaikana pitkään jatkuneen pahoinvoinnin seurauksena. Folaattia on runsaasti vihreissä lehtikasveissa kuten pinaatissa tai parsakaalissa, marjoissa, hedelmissä, palkokasveissa ja joissakin eläinkunnan tuotteissa kuten maksassa ja munuaisissa.

Folaatin mittaus ja viitearvot

Folaattiarvoja (FS-FOLAAT) mitataan mm. anemian kohdalla, raskausaikana, erilaisten sairauksien ja lääkitysten seurannassa (kuten reuma ja metformiini).

Folaatin viitearvot ovat: 5,3–40 nmol/l.

B12-vitamiini

B12-vitamiinin muotoja ovat mm. syano-, metyyli-, adenosyyli- ja hydroksikobalamiini. B12-vitamiinin imeytyminen ruoka-aineista edellyttää mahanesteen ”sisäisen tekijän” erittymistä. Se sitoo vitamiinin molekyyliinsä ja kuljettaa sen ohutsuolen loppuosaan, jossa vitamiini siirtyy suolen limakalvon soluihin. Tähän hitaaseen prosessiin tarvitaan myös kalsiumia. B12-vitamiinin imeytyminen alkaa heikentyä ikääntymisen myötä. Muista B-ryhmän vitamiineista poiketen B12-vitamiini voi muodostaa elimistöön jopa useiden vuosien varaston. Vitamiini tuhoutuu helposti ruoanvalmistuksessa. B12-vitamiinia tarvitaan DNA:n eli perintötekijöiden muodostukseen, punasolujen muodostukseen ja hermoston ja aivojen toiminnalle. B12-vitamiinilla on siten suuri merkitys muistamiselle, ajattelulle ja oppimiseen. Se vaikuttaa ihon, hiusten ja kynsien kuntoon, energiatasoihin sekä mielialaan. B12-vitamiinin puute voi oireilla:

  • väsymyksenä, huimauksena

  • hiustenlähtönä

  • lohkeilevina kynsinä

  • heikentyneenä muistina ja oppimiskapasiteettina

  • matalana mielialana

  • hermostollisina oireina

  • lihasheikkoutena

  • kipuina

  • tuntohäiriöinä

  • kalpeutena, nopeana sykkeenä

Väsymyksen taustalla voi olla anemia (vähän punasoluja ja alhainen hemoglobiini), joka johtuu B12-vitamiinin puutteesta edesauttaa. B12-vitamiinin puutteeseen voi johtaa myös pitkään jatkunut stressi, joka aiheuttaa ns. hapottoman mahan, jolloin B12-vitamiini ei imeydy. Keliakia, suolistosairaudet tai muut imeytymishäiriöt voivat niin ikään aiheuttaa haasteita imeytymiselle. Raskaus- ja imetysaikana, stressin aikana ja erilaisten sairauksien kohdalla olisi hyvä varmistaa B12-vitamiinin riittävä saanti. Vitamiinin puutos voi aiheutua vuosien mittaan, minkä vuoksi oireilua ei aina välttämättä yhdistetä puutostilaan. Oireet voivat hiipiä elämään pikkuhiljaa. B12-vitamiinia saadaan kaikista eläinkunnan tuotteista. Erityisen paljon sitä on maksassa, munuaisissa, kalassa ja kananmunissa. Vegaanin on huolehdittava B12-vitamiinin saannista ravintolisällä.

B12-vitamiinin mittaus ja viitearvot

Tyypillisesti B12-vitamiiniarvo mitataan anemian ja hermostollisten oireiden ilmetessä. B12-vitamiinin viitearvot ovat > 35 pmol/l tutkittaessa aktiivisen B12 vitamiinin määrää (S-B12-TC2). LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab