LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Kalsium – tärkeä mineraali luustolle

August 19, 20225 min.

By LOUNA Lab

Kalsium on merkittävä mineraali luuston ja hampaiden terveydelle. Jatkuvasti uusiutuva luukudos tarvitsee kalsiumia ravinnosta päivittäin. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat mm. maitotuotteet, pähkinät, siemenet ja kala. Tutkittaessa hermostollisia oireita tai sydämen rytmihäiriöitä, imeytymishäiriöitä, luuston sairauksia tai munuaissairauksia, saatetaan mitata kalsiumarvot verikokeesta.

Kalsiumin monet tehtävät

Kalsiumia tarvitaan luuston ja hampaiden terveyden tukemiseen. Se on luustomme tärkein rakennuspalikka. D-vitamiini parantaa kalsiumin imeytymistä suolistosta ja ne huolehtivat yhdessä lujan luuston muodostumisesta. Luukudos uusiutuu jatkuvasti, minkä vuoksi on tärkeää saada myös kalsiumia ruokavaliosta päivittäin. Kalsiumin rooli kehossa ei rajoitu ainoastaan luustoon, sillä on monia muitakin merkittäviä tehtäviä. Se edistää:

 • verenpaineen pysymistä normaalina

 • veren normaalia hyytymistä

 • lihasten normaalia toimintaa

 • normaalia hermovälitystoimintaa

 • solujen jakautumisprosessia

 • ruoansulatusentsyymien toimintaa

Useiden tutkimusten mukaan matala kalsiumin saanti elämän aikana yhdistetään alentuneeseen luun tiheyteen eli osteoporoosiin ja suurempaan murtumariskiin. Naisilla murtumariski ja osteoporoosi kasvaa erityisesti vaihdevuosi-iässä koska estrogeenin luustoa suojaava vaikutus häviää. Ikääntyessä kalsiumin imeytyminen heikkenee luonnostaan. Osteoporoosin ehkäisemiseksi on tärkeää huolehtia kalsiumin ja D-vitamiinin saannista.

Kalsiumin lähteet ruokavaliossa

Seuraavissa ruoissa on paljon kalsiumia:

 • maitotuotteet

 • pähkinät, manteli

 • kalat: etenkin sardiini, silakka ja muikku

 • Vihreälehtiset vihannekset, erityisesti nokkonen, pinaatti, lehtikaali, parsakaali

 • merilevät kuten kombu, wakame ja nori

 • kuivattu ruusunmarja

 • tahini

 • seesaminsiemenet, chian siemenet

 • tofu

Moniin juomiin ja jogurtteihin on lisätty kalsiumia. Suurin osa kalsiumista saadaankin ruoasta ja sen imeytyminen luonnollisista lähteistä on parempaa kuin tableteista. Kaikille maitotuotteet eivät käy esimerkiksi laktoosi-intoleranssin tai allergian vuoksi, jolloin on tärkeää sisällyttää muita kalsiumin lähteitä ruokavalioon. Vihreälehtisistä vihanneksista, kuten pinaatista, nokkosesta, lehtikaalista ja parsakaalista saa myös hyvin kalsiumia. Kalsiumlisä saattaa olla tarpeen puutteellisen ruokavalion vuoksi, ikääntyneillä tai heikentyneestä luustosta kärsivillä.

Kalsiumin mittaaminen (S-Ca) ja viitearvot

Kalsiumin liiallinen määrä veressä voi aiheuttaa päänsärkyä, ruokahaluttomuutta, ummetusta ja väsymystä. Liian vähäinen määrä puolestaan voi aiheuttaa hermostollisia oireita kuten lihasten puutumista ja pistelyä (käsissä ja jaloissa) tai sydämen rytmihäiriöitä. Tällöin kalsiumarvo olisi hyvä varmistaa verikokein.

S-Ca eli seerumin kalsium verinäytteessä on mukana veressä vapaana virtaava sekä valkuaisaineisiin (albumiiniin) sitoutunut kalsium. Kalsium kiertää veressä vapaana niin sanotussa ionimuodossa, ja sen varastomuoto puolestaan on sitoutunut veressä kiertäviin valkuaisaineisiin, josta sitä voidaan tarvittaessa vapauttaa elimistön käyttöön. Jos kalsiumtasapainoa halutaan tutkia tarkemmin, on hyvä tutkia myös albumiinikorjatun kalsiumin eli varastokalsiumin (S-Ca-Albk) pitoisuus.

Kalsiumarvoja saatetaan tutkia tarkemmin epäiltäessä lisäkilpirauhasen sairautta, luuston sairauksia, imeytymishäiriöitä tai munuaisten vajaatoimintaa.

Seerumin kalsiumin ja albumiinikorjatun kalsiumin viitearvot ovat aikuiselle samat:

 • 2.15–2.51 mmol/l

Laboratoriotutkimukset LOUNA Labista helposti ja nopeasti ilman lähetettä

Mittaa veriarvosi silloin, kun jokin hyvinvoinnissasi askarruttaa tai kun haluat varmistaa elinvoimasi säilymisen ennakoivasti. Elintapojen muutoksella saatat estää sairauksia puhkeamasta myöhemmin.

LOUNA Labilla voit selvittää kalsiumarvosi helposti. Jos tutkit kalsiumia luuston kannalta, kannattaa samalla tutkia myös D-vitamiiniarvo. LOUNAn tutkimusten tulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab