LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Laktoosi on maitosokeri, jota siedetään vaihtelevasti

June 17, 20223 min.

By LOUNA Lab

Laktoosi eli maitosokeri on ravintoaine, jota on luonnostaan vain maidossa. Laktoosi on tärkeä energialähde imeväisikäisille, mutta kaikkien aikuisten elimistö ei siedä sitä.

Mitä laktoosi on ja mistä sitä saa?

Laktoosi muodostuu glukoosista ja galaktoosista. Vaikka se on sokeri, se ei maistu kovin makealta. Sen makeus onkin vain noin viidenneksen tavallisen sokerin makeudesta.

Laktoosia on luonnostaan vain maidossa. Ruuat, joiden valmistuksessa on käytetty maitoa, sisältävät näin ollen laktoosia. Monia maitotuotteita valmistetaan nykyään myös vähälaktoosisina tai kokonaan laktoosittomina. Vähälaktoosisten valmisteiden laktoosi on pilkottu. Laktoosittomista valmisteista osa laktoosista on poistettu kokonaan ja loput pilkottu elimistön entsyymien toimesta.

Miten laktoosi vaikuttaa elimistössä?

Laktoosi on hiilihydraatti, ja hiilihydraatit ovat tärkeitä energialähteitä elimistölle. Etenkin imeväisikäisille laktoosi on tärkeää energiansaannin kannalta. Äidinmaidossa laktoosia on noin 7 % ja sitä tyypillisesti lisätään äidinmaidonkorvikkeisiin. Laktoosi toimii myös pienen lapsen vatsan hyväksi pitämällä vatsan toiminnan kunnossa ja pehmentämällä ulostetta.

Pienissä määrissä laktoosi voi olla hyväksi myös aikuisen vatsan toiminnalle, sillä sen on todettu ehkäisevän ummetusta sitomalla vettä suolistoon. Laktoosin johdannaista laktuloosia käytetäänkin ummetuslääkkeenä.

Toisaalta arviolta noin 17 %:lla suomalaisista ja valtaosalla maapallon aikuisväestöstä on laktoosin imeytymishäiriö, laktoosi-intoleranssi (sis. linkitys), jolloin laktoosia siedetään vain pienet määrät tai ei ollenkaan.

Laktaasi pilkkoo laktoosia

Vain pilkkoutunut laktoosi pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon. Laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi-niminen ruoansulatusentsyymi. Suomalaisessa väestössä on tavallista, että laktaasin tuotanto ohutsuolessa jatkuu imeväisiän jälkeenkin, mutta noin joka kuudennella suomalaisella laktaasin tuotanto lakkaa imetyksen jälkeen.

Jos keho ei tuota laktaasia, puhutaan laktoosi-intoleranssista. Laktoosi-intoleranssissa laktoosipitoisen ravinnon nauttiminen aiheuttaa vatsa- ja suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja löysävatsaisuutta.

LOUNA Labilta saat laktoosi-intoleranssitutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab