LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 18.6.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Kamppaa kaamos – mittaa hyvinvointiisi vaikuttavat veriarvot

17. lokakuuta 20225 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Pimeä vuodenaika väsyttää meistä monia. LOUNAn laboratoriotutkimuksilla voit sulkea pois puutostiloja tai sairauksia, jotka voivat lisätä väsymyksen ja alakulon tunteita.

Tässä muutama vinkki asiantuntijoidemme koostamiin laboratoriopaketteihin, joiden avulla voit selvittää, ovatko esimerkiksi D-vitamiinitasot tai rauta-arvot kohdallaan.

D-vitamiini- ja ferritiiniarvot

D-vitamiinilla ja ferritiinilla on yhteistä se, että molempien puute oireilee väsymyksenä. LOUNAlla mittaat D-vitamiini- ja ferritiinitasot helposti yhdellä tutkimuspaketilla. D-vitamiinitasot laskevat yleensä syksyisin ja talvisin, joten nyt on oikea aika tarkastaa, onko aika tarttua vitamiinipurkkiin.

Elimistölle tärkeän D-vitamiiniarvon mittaus selvittää mahdollista D-vitamiinin puutostilaa sekä häiriöitä kalsiumin aineenvaihdunnassa. D-vitamiinia tarvitaan lähes kaikissa kudoksissa ja fosfaatin sekä kalsiumin imeytymiseen ruuansulatuskanavasta.

Niin sanotun varastoraudan eli ferritiinin mittaamista suositellaan epäiltäessä raudanpuuteanemiaa. Anemian oireita ovat muun muassa voimattomuus, kalpeus, päänsärky, korvien humina, kohonnut sydämensyke, aiempaa herkempi hengästyminen ja väsymys.

Mittaamalla ja seuraamalla D-vitamiini- ja ferritiiniarvojasi säännöllisesti motivoidut huolehtimaan hyvinvoinnistasi, syömään ravitsevasti ja voimaan hyvin ympäri vuoden. Tutkimuspaketin hinta on 48 €, ja se ei vaadi paastoa. OSTA PAKETTI Lue lisää aiheesta tietopankistamme:

D-vitamiini: saanti, suositus, puutos ja mittaus

Ferritiini ja raudanpuute: oireet, mittaus ja viitearvot

Väsymykseen vaikuttavat arvot

Jos kärsit alakuloisuudesta, väsymyksestä, muistihäiriöistä tai ahdistuneisuudesta, voi olla hyvä poissulkea eri sairauksien mahdollisuus laboratoriotutkimuksella.

Väsymystä voivat aiheuttaa monet asiat, mutta tällä tutkimuksella voit tarkistaa tilanteen mm. näiden osalta:

😴 Raudanpuute (verenkuva: hemoglobiini, ferritiini)

😴 Kilpirauhasen vajaatoiminta (TSH)

😴 Liika alkoholin käyttö (maksa-arvot ALAT ja GT)

😴 Aikuistyypin diabetes (glukoosi ja pitkävaikutteinen sokeri HbA1c)

Pidä huolta itsestäsi ja hanki Väsymykseen vaikuttavien arvojen testipaketti. Paketin hinta on 128 €. Tutkimus vaatii paastoa.

OSTA PAKETTI

Lue lisää väsymykseen liittyvistä aiheista tietopankistamme:

Kilpirauhasen vajaatoiminta: oireet, taustatekijät, testit ja kilpirauhasarvot

Verensokeri – polttoainetta elimistölle

Alkoholi vaikuttaa terveyteen monin tavoin

Diabetes: oireet, hoito ja tutkimukset

Anemia ja rauta-arvot

Raudanpuute on tyypillinen syy mm. väsymykseen ja yleiskunnon heikentymiseen. LOUNAn Anemia- ja rauta-arvot -paketti auttaa selvittämään, kärsiikö elimistösi raudanpuutteesta ja ennaltaehkäisemään siihen liittyviä terveysongelmia.

LOUNAn rautapaketeista tämä on kattavin: pakettiin valittu tärkeimmät tutkimukset, jotka kertovat rauta-arvojesi tilanteesta:

  • 🩸 Täydellinen verenkuva (mm. verisolujen kunto)

  • 🩸 Retikulosyytit ja transferriinireseptorit (punasolutuotannon aktiivisuus ja toiminta)

  • 🩸 Ferritiini (rautavarastot)

  • 🩸 Folaatti (tarvitaan mm. punasolujen tuotantoon)

  • 🩸 B12-vitamiini, aktiivinen (puute aiheuttaa anemiaa)

  • 🩸 Herkkä CRP (tulehdusarvo)

Anemia ja rauta-arvot -tutkimuspaketin hinta on 136 €. Näytteenottoa ennen tulee paastota. OSTA PAKETTI

Lue lisää rauta-arvoihin liittyvistä aiheista tietopankistamme: Anemian syyt, oireet ja hoito Ferritiini ja raudanpuute: oireet, mittaus ja viitearvot Folaatti: lähteet, puutos, tarve, viitearvot B-vitamiinit: niiden tehtävät, lähteet, puutoksen oireet Hemoglobiini - alhainen ja korkea hemoglobiini, oireet ja viitearvot

Mittaa terveyteesi vaikuttavat arvot nopeasti ja helposti

LOUNAn laboratoriotestien hankkiminen on helppoa:

  1. Klikkaa nettisivuilla haluamasi laboratoriopaketti ostoskoriin. Halutessasi voit täydentää pakettia millä tahansa yksittäisellä tutkimuksella.

  2. Samalla kun teet oston, varaat ajan näytteenottoon toimipisteeseen. LOUNA Labin näytteenottopisteinä toimivat SYNLABin toimipisteet ympäri Suomea.

  3. Näytteenoton jälkeen tulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne myös säilyvät myöhempää tarvetta varten.

Jos tulokset antavat aihetta seurantaan, kannattaa miettiä lisätestien tekemistä muutaman kuukauden kuluttua. My LOUNAssa voit verrata veriarvojen muutoksia graafisessa muodossa, kun palaat tekemään uusia tutkimuksia.

author

LOUNA Lab